Minilex - Lakipuhelin

Voiko yotube videoita käyttää opetuksessa, jos näytetään suoraan verkosta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Youtube videoissa lukee tavallinen YouTube-käyttölupa. Saako silloin videoita näyttää luokkatilassa verkosta suoraan? Vai pitääkö tekijältä kysyä lupa?

1 vastaus


Minilex

69 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Tekijänoikeuslain mukaan opetuksessa saa esittää julkaistuja teoksia, mutta ei elokuvateoksia. Videon esitysoikeus riippuu siten siitä, mitä tarkoitetaan elokuvateoksella. Laissa käytettyä sanaa ”elokuvateos” ei ole kuitenkaan määritelty missään. Lakipykälä on kirjoitettu aikana, jolloin videomateriaalia verkkoon tuottivat vain lähinnä erilaiset media-alan yritykset. Tekijänoikeusneuvoston antaman lausunnon mukaan kukin tapaus jää yksittäistapauksellisesti harkittavaksi.

Toisaalta jos opetustilanteesi on luonteeltaan yksityistilaisuus eli sinne pääsee vain rajattu ennalta nimiltä tunnettu joukko ihmisiä, videoiden esittäminen verkosta on sallittua. Perustellusti voidaan väittää, että ainakin peruskoulun opetustilaisuudet ovat tekijänoikeudellisessa mielessä yksityistilaisuuksia. Tästäkin tulkinnasta on toki ilmaistu eriäviä mielipiteitä.

Verkkovideoiden esittämisoikeus opetuksessa on siis tulkinnanvaraista. Mikään kirjoitettu laki tai säännös ei anna tähän selkeää vastausta. Lähettäessään videota YouTubeen videon luoja pystyy kuitenkin nykyään antamaan normaalia laajemman käyttöoikeuden videoonsa, jolloin sen esittäminen julkisesti on sallittua. Tällaista laajennettua käyttölupaa kutsutaan CC-lisenssiksi (Creative Commons).

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »