Minilex - Lakipuhelin

Voiko yksi kieltää vierailemasta, jos toinen ei kiellä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isäni kuoli muutama vuosi sitten, ja sen jälkeen hänen talonsa on ollut tyhjillään. Minulla on kaksi sisarta. He ovat suuttuneet eräälle tuttavallemme, ja ainakin toinen heistä ei halua tämän tuttavan vierailevan isämme talossa. Minulla taas ei ole mitään sitä vastaan. Sisareni väittää, että kun me kolme omistamme isämme talon, ja jos yksikin meistä ei halua jonkun tietyn henkilön vierailevan siellä, niin silloin tämä henkilö ei saa käydä siellä meidän muidenkaan vieraana. Jos minä olisin suuttunut jollekulle enkä haluaisi olla hänen kanssaan tekemisissä, niin ei minua haittaisi eikä kiinnostaisi vähääkään, vaikka hän kävisi isän talossa sisarteni vieraana. Mitä haittaa siitä voisi minulle olla, jos en ole itse paikalla?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Asunnon omistajilla on lähtökohtaisesti oikeus päättää siitä, ketkä asunnossa vierailevat. Luvaton ja oikeudeton oleskelu asunnossa voi täyttää kotirauhan rikkomisen tunnusmerkistön. Yksikin talon omistajista voi antaa pätevän poistumiskäskyn ulkopuoliselle henkilölle riippumatta muista omistajista.

Toisaalta, kotirauhan suojaa nauttivat ainoastaan ne, jotka asuvat oikeutetusti kyseisessä asunnossa. Jos asuntoa ei käytetä asumiseen, ei se ole kotirauhan piiriin kuuluva paikka. Lisäksi, jos poistumiskehotus on ilkivaltainen tai muuten täysin perusteeton, kehotusta ei välttämättä tarvitse noudattaa, jos vierailija on toisen asukkaan luvalla asunnossa.

Toki myös asunnon omistajalla on oikeus päättää siitä, keitä asunnossa vierailee, vaikka ei käyttäisikään asuntoa asumiseen. Toisaalta yhteisomistaja voi sallia esimerkiksi kaverinsa vierailevan asunnossa, jos tästä ei aiheudu haittaa muiden yhteisomistajien oikeuksille. Jos vierailusta aiheutuu haittaa, voi yhteisomistaja kieltää asunnossa vierailemisen. Haitan tulisi kuitenkin olla konkreettisempaa silloin, kun kyse ei ole kotirauhan piirin suojaamasta asunnosta. Katsoisin, etteivät muut sisarukset voi estää asunnossa vierailemista, jos tästä ei aiheudu heille konkreettista ja perusteltua haittaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »