Henkilö A valtuuttaa henkilön B myymään autonsa. Asiasta tehdään valtakirja, mutta siitä, millä hinnalla B saa myydä auton ei kirjata valtakirjaan mitään. Myymisen jälkeen A on tyytymätön hintaan. Onko valtutetun B tekemä sopimus silti pätevä?

1 vastaus


Minilex

63 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Valtakirjasta tai muusta valtuutusperusteesta ulospäin ilmenevät seikat määrittävät valtuutetun kelpoisuuden rajat. Kelpoisuuden ylittävä oikeustoimi on pätemätön eikä sido päämiestä. Valtuutetun toimivallalla tarkoitetaan puolestaan päämiehen valtuutetulle antamia ohjeita, jotka eivät ilmene esimerkiksi valtakirjasta. Jos valtuutettu ylittää nämä toimivallan rajat, ei oikeustoimi sido päämiestä, mikäli kolmas henkilö tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, että valtuutettu ylitti toimivaltansa. Koska tilanteessa valtakirjassa ei määritelty millä hinnalla auto tulisi myydä, sitoo sopimus päämiestä eli A:ta, mikäli auton ostaja ei ollut tietoinen, että päämies olisi tyytymätön hintaan ja antanut B:lle hintaa koskevia ohjeita. Jos ostaja on kuitenkin tiennyt näistä seikoista, ei sopimus sido A:ta.

Jos A on antanut B:lle auton hintaa koskevia ohjeita, joita B ei ole noudattanut, voi B joutua tästä toimivallan ylityksestä korvausvelvolliseksi A:ta kohtaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »