Teoreettinen tilanne: Kärkikolmion takaa tuleva auto törmää toiseen autoon.

Etuajo-oikeutettua tietä ajava sanoo että vaihtoi radion kanavaa (tai sääti äänenvoimakkuutta) ennen törmäystä. Onko ennakkopäätöksiä että miten tieliikennelain 24 a § sovelletaan tähän. Mitä tarvitaan todistaakseen että radiolaitteita on käytetty tieliikennelaissa mainitun mukaisesti tai vastaisesti?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Tieliikennelain mukaan radio- tai televisiovastaanotinta, muuta äänen- tai kuvantoistolaitetta tai viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää siten, että laitteen käyttö voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä tai muuten häiritä kuljettajan keskittymistä liikenteeseen.

Viestintälaitteiden käytön rajoittaminen koskee siis kahta eri tilannetta. Ensimmäiseksi kiellettyä on käyttää laitetta niin, että käyttö voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä. Toiseksi kielletään laitteen käyttö niin, että se haittaa kuljettajan keskittymistä liikenteeseen. Kyseessä on siis rajoitussäännös, eikä täydellinen kielto. Lainkohdan käytännön soveltaminen on käytännössä harvinaista ja seuraamuksena rikesakko. Tapauksessa radion kanavan vaihtamisella ei liene merkitystä vahingon tapahtumiselle: se ettei henkilö olisi käyttänyt radiota, ei olisi vaikuttanut kuitenkaan todennäköisesti siihen, etteikö kärkikolmion takaa tuleva olisi törmännyt hänen autoonsa. Väistämisvelvollisuus on nimenomaan kolmion takaa tulevalla autoilijalla.
Vaikka radiota olisikin käytetty tieliikennelain vastaisesti, näyttöä siitä on todennäköisesti mahdoton esittää samoin kuin sitä, onko se tosiasiassa vaikuttanut vahinkoon. Muissakin tilanteissa näytön esittäminen siitä, milloin radiolaitetta on käytetty tieliikennelain vastaisesti, lienee jälkikäteen erittäin vaikeaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »