Haluaisin tehdä lipun tai muun symbolin joka sisältää sinisen pohjoismaisen ristin valkoisella kentällä, esimerkiksi vasemmassa ylälaidassa ja Suomen vaakunan esimerkiksi oikeassa ylälaidassa. Mahdollisesti mukana muitakin elementtejä, mutta minkään näistä ei tarvitse olla toisensa päällä,vain samassa lipussa.
Ja onko laillista käyttää hieman eri värisävyjä tai mittasuhteita kuin laki määrittelee? Kuulemma eräässä tapauksessa tutkinta häväistystä lipusta oli lopetettu sillä värisävyt olivat hieman erilaisia,tehden siitä vain "Suomen lipunen kaltaisen esineen".
Voinko käyttää pohjoismaista sinistä ristiä eri värisävyillä ilman rajoituksia?
Onko vaakunassa samoja rajoituksia? Heraldisesti sen voi piirtää eri tavalla kunhan se on sama kuin heraldinen selitys, joka laissa määritellään.

1 vastaus


Minilex

Opiskelija

62 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Suomen lipun tai vaakunan kuvan käyttö esimerkiksi elinkeinotoiminnassa ei sinänsä ole kiellettyä. Käytön tulee olla lippua sekä vaakunaa kunnioittavaa ja hyvän tavan mukaista. Sisäministeriön lupa Suomen lipun tai Suomen vaakunan käyttöön tarvitaan kuitenkin silloin, kun Suomen lippu tai vaakuna tai niihin sekoitettavissa oleva tunnuskuvio on tarkoitus ottaa osaksi rekisteröityä tavaramerkkiä tai suojattavaa mallia. Lisäksi laissa Suomen vaakunasta säädetään, että kaupan ei saa pitää vaakunaa, joka olennaisesti poikkeaa Suomen vaakunasta. Viranomaisten sineteistä ja leimoista annetussa laissa säädetään, että Suomen vaakunan tunnuskuvaa voivat käyttää sineteissään ja leimoissaan vain laissa tarkoitetut valtioelimet, valtion viranomaiset ja Suomen Pankki.

Lippulaki määrittelee Suomen lipun abstraktisesti. Näin ollen Suomen lippu voi olla muutakin kuin konkreettinen sinivalkoinen kangaslippu. Jokainen kuvio, joka täyttää Suomen lipun mittasuhteista ja väreistä annetut määräykset, on Suomen lippu. Käytettävässä lipussa mittasuhteiden ja värin tulee olla oikein. Suomen lippuun ei saa lisätä mitään kuvioita eikä pitää kaupan lippuja, jotka selkeästi poikkeavat väreiltään ja mittasuhteiltaan säännösten mukaisesta lipusta. Suomen lipusta annetussa laissa säädetään myös sakkorangaistuksesta tilanteissa, joissa lippu turmellaan tai sitä muuten käytetään epäkunnioittavasti taikka lippua kaupataan virheellisenä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »