Minilex - Lakipuhelin

Sukulaisperheen avustaminen: rahankeräys ja vaikutus sosiaalietuuksiin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei. Tahtoisin auttaa sukulaisperhettäni (2 vanhempaa, 4 lasta) sillä tiedän että heidän taloudellinen tilanteensa on tällä hetkellä hankala. Vanhemmat ovat tällä hetkellä työkyvyttömiä ja elävät luultavamminkin toimeentulotuella/sairauspäivärahoilla.

Suomen lainsäädännöstä sekä esim. GoFundMe sivuston kautta kerätyistä varoista ei tahdo löytyä faktaa. Jos hypoteettisesti keräisin heille rahaa kyseisen sivuston kautta kuinka lahjoitettu rahasumma konkreettisesti vaikuttaisi heillä oleviin oletettuihin tukiin? Rahankeräyslain 6§ mainitaan: "varojen hankkimiseksi taloudellisissa vaikeuksissa olevan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi".

Varojen keräys olisi toivottavaa lasten harrastusten mahdollistamiseksi ilman että se vaikuttaisi heidän pieniin tuloihinsa negatiivisesti.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Valitettavasti yksityishenkilö ei voi Suomessa saada rahankeräyslupaa, vaan rahankeräyksen voivat järjestää vain tietyt rahankeräyslain 7 §:ssä mainitut toimijat (mm. yleishyödylliset yhteisöt ja säätiöt, yliopistot ja ammattikorkeakoulut). Näin ollen yleisöön suuntautuvan keräyksen järjestäminen esim. sosiaalisen median välityksellä ei ole Suomessa mahdollista yksityishenkilön toimesta.

Rahankeräyslupaa ei kuitenkaan tarvita esim. naapuriavun antamiseen. Rahaa tai muita lahjoituksia voi siis antaa tutulle henkilölle, kunhan ei järjestä keräystä, jolla pyydetään lahjoituksia yleisöltä.

Kelasta voi tiedustella avustuksen antamisen vaikutusta erilaisiin sosiaalietuuksiin. Esimerkiksi yleiseen asumistukeen lahja tai muu satunnainen tulo ei vaikuta. Toimeentulotukeen eivät vaikuta vähäiset avustukset, jollaisiksi määritellään perheen kohdalla enintään yhteensä 100 euroa kuukaudessa – tätä suuremmat avustukset sen sijaan vaikuttavat.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »