Sain käsiini ystäväni tekemän sopimuksen joka kulkee nimellä Myynti- ja hoitosopimus. Ystävälläni oli tarkoitus ostaa tallilta A 4 kpl hevosia sekä näillä avuilla perustaa oma firma tämän myyvän tallin A tiloihin. Sopimuksessa oli muutama kohta jotka kiinnittivät huomioni.
Sopimuksen mukaan:

1. Ystäväni on velvollinen hoitamaan tallin A hevoset ilman korvausta kunnes on perustanut oman yrityksen ja tämä jatkuisi myös firman perustamisen jälkeen. Tallille A jäisi kauppojen jälkeenkin 7 kpl hevosia.

2. Tänä aikana ystäväni vastaa tallin A kuluista (sähkö, korjaukset, aidat) pois lukien hevosista aiheutuvat kulut.

Sopimuksessa on muutakin outoa mutta, kysymykseni kuuluu että voiko tuollaisilla sopimuksen kohdilla olla mitään lainvoimaa?

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Suomessa vallitsee sopimusvapaus, jonka puitteissa on mahdollista tehdä mitä erilaisimpia sopimuksia, kunhan kaikki asianosaiset hyväksyvät sopimuksen ja suostuvat tulemaan velvoitetuksi siihen. Sopimusvapautta rajoittavat lähinnä lain sääntely sekä se, että sopimukseen ei saa koskaan ottaa kohtuuttomia ehtoja. Kohtuuttomiksi todettuja ehtoja voidaan muuttaa tai ne voidaan jättää huomioimatta. Jos kohtuuttomuus on merkittävää, voi koko sopimuksen purkaminen olla mahdollista.

Sopimuksen kohtuullisuus arvioidaan aina tapauskohtaisesti, ja tässä onkin vaikea sanoa tarkasti, voidaanko kyseisenlaista sopimusta pitää kohtuuttomana. Suosittelenkin ottamaan yhteyttä sopimusasioihin erikoistuneeseen lakimieheen, joka voi antaa oman käsityksensä sopimuksen kohtuuttomuudesta.

Jos sopimusta on syytä pitää kohtuuttomana, kannattaa asiasta ensin neuvotella sopimuskumppanin kanssa ja pyrkiä löytämään sovinnollinen ratkaisu. Sopimusta ei voi yksipuolisesti lakata noudattamasta, ellei kyse ole selkeästä kohtuuttomuudesta, kuten sopimuksen lainvastaisuudesta. Viime kädessä asian voi viedä myös tuomioistuimen ratkaistavaksi, joka päättää sopimuksen kohtuuttomuudesta sitovasti. Jos sopimus on kuitenkin tarkastettu lakimiehellä ja todettu kohtuuttomaksi, sopimuskumppani yleensä suostuu sovintoratkaisuun sillä hän todennäköisesti häviäisi oikeudenkäynnin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »