Minilex - Lakipuhelin

Somepalvelun salasanan luovuttaminen toiselle ja viestintäsalaisuuden rikkomus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos on itse luovuttanut somepalvelun salasanan toiselle henkilölle ja toinen sitten on saanut nähtäväkseen luottamuksellista tietoa ja levittänyt sitä eteenpäin, niin millainen on vastuu sillä, joka salasanansa luovutti ja sillä, joka katsoi tallennettuja tietoja ja kertoi niistä eteenpäin? Eli kannattaako tehdä rikosilmoitus ja jos, niin miten siinä todennäköisesti kävisi?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Viestintäsalaisuuden rikkomiseen syyllistyy henkilö, joka oikeudettomasti avaa toiselle osoitetun kirjeen tai muun suljetun viestin taikka suojauksen murtaen hankkii tiedon sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla tallennetusta, ulkopuoliselta suojatusta viestistä. Sometili ja sen viestit ovat tällaisia ulkopuoliselta suojattuja viestejä, joiden katsomiseen tarvitsee salasanan. Jos rikoksen kohteena oleva viesti on erityisen luottamuksellinen tai teko huomattavasti loukkaa yksityisyyden suojaa, kyseessä on törkeä viestintäsalaisuuden rikkominen.

Ratkaisevaa tapauksessa on se, miksi salasana on luovutettu toiselle henkilölle. Jos salasanan luovuttamisen tarkoituksena on ollut antaa toiselle henkilölle lupa viestien lukemiseen, viestejä lukenut henkilö ei ole syyllistynyt rikokseen. Salasanan luovuttaminen voi toimia myös rangaistuksen lieventämisperusteena, jos oikeus katsoo sen olevan asianomistajan poikkeuksellisen suurta myötävaikutusta rikoksen tekemiseen.

Rikosilmoituksen menestymistä on hankala arvioida, sillä emme tiedä kaikkia asiaan vaikuttavia yksityiskohtia tapauksesta. Tapauksessa voisi kuitenkin tulla kyseeseen viestintäsalaisuuden loukkaus, mikäli viestien lukijalle ei ole annettu lupaa lukea sometilin viestejä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »