En astunut siviilipalvelukseen määrättynä ajankohtana, enkä vieläkään ole astunut.
Laki sanoo seuraavaa siviilipalvelusrikoksesta:
"Jos siviilipalvelusvelvollinen jättää saapumatta siviilipalvelukseen, lopettaa sen tai ilmoittaa kirjallisesti kieltäytyvänsä siviilipalveluksesta, hänet on tuomittava siviilipalvelusrikoksesta vankeuteen ajaksi, joka vastaa puolta hänen jäljellä olevasta palvelusajastaan"

Voinko siis saada vankeustuomion kiinni jäädessäni? En kuitenkaan aio kieltäytyä palveluksesta.

1 vastaus


Minilex

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Kuten viestissäsi kerroit, siviilipalvelukseen saapumatta jättäminen on peruste siviilipalveluksesta kieltäytymisestä tuomitsemiseen. Edellytyksenä asian käsittelylle ja tuomitsemiselle on kuitenkin siviilipalveluskeskuksen tekemä rikosilmoitus, joka tehdään siviilipalveluspaikan toimittaman palvelusrikkomusilmoituksen perusteella. Siviilipalveluskeskus linjaa siten viime kädessä sen, kuinka pitkä poissaolo aiheuttaa rikosilmoituksen tekemisen ja milloin riittäviä ovat pelkät kurinpitorangaistukset. Siviilipalveluspaikalla on myös mahdollisuus pyytää poliisilta virka-apua palvelusvelvollisen etsimiseksi ja palvelukseen toimittamiseksi.

Jos siviilipalveluskeskus tekee asiasta rikosilmoituksen, kotiutetaan palvelusvelvollinen välittömästi ja hän jää odottamaan asian käsittelyä. Mikäli siviilipalvelusvelvollinen tuomitaan siviilipalveluksesta kieltäytymisestä, on rangaistuksena vankeutta, jonka kesto on puolet jäljellä olevasta palvelusajasta. Tuomittu voidaan kuitenkin päästää ehdonalaiseen vapauteen, jos hän sitoutuu suorittamaan loput palveluksesta asianmukaisesti.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »