Minilex - Lakipuhelin

Sairaan henkilön lähisukulaisen tiedonsaantioikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Onko minulla oikeutta saada tietoon isääni koskevat sairaudet ja lääkitykset? Saanko minä tarkastaa isäni omaisuuden? Tietooni on tullut joitain outoja asioita isäni tavaroiden ja omaisuuden häviämisestä. Testamentti ja avioehto on tehty ja isäni omaisuus on testamentattu minulle yksin. Hänen vaimo ei ole minun äiti. Saako isäni luovuttaa omaisuuttaan vaikka muistisairaus on jo paha? Miten minun pitää toimia että asiat selviää?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei! Kiitos yhteydenotostasi!

Jokaisella ihmisellä, myös muistisairaalla, on itsemääräämisoikeus, eli oikeus tehdä päätöksiä itseään koskevissa asioissa. Muistisairaus ei automaattisesti poista henkilön itsemääräämisoikeutta. Lähtökohtaisesti lähiomaisille potilastietoja annetaan vain potilaan suostumuksella. Jos potilaan suostumusta ei ole mahdollista saada esimerkiksi hänen sairautensa ja tilansa vuoksi, potilastietoja voidaan antaa vain lähiomaisille, jollei ole syytä olettaa, että potilas kieltäisi näin menettelemästä. Tapauksessasi tiedonsaantioikeutesi riippuu isäsi tahdosta.

Oikeustoimikelpoinen eli täysivaltainen henkilö voi tehdä itse itseään ja omaisuuttaan koskevia päätöksiä, kuten kauppoja, lahjoittaa omaisuuttaan tai ottaa velkaa. Muistisairaan tapauksessa on mahdollista, ettei hän kyennyt ymmärtämään oikeustoimen merkitystä. Tällöin asiasta voi tehdä moitekanteen käräjäoikeuteen, jolloin tuomioistuin ratkaisee, onko oikeustoimi ollut pätevä.

Jos et ole isäsi edunvalvoja, sinulla ei ole oikeutta tarkastaa isäsi omaisuutta, eikä tehdä isääsi koskevia päätöksiä. Muistisairauden ollessa kyseessä on suositeltavaa, että sairauden alkuvaiheessa keskustellaan edunvalvojan tarpeesta, jolloin muistisairas voi itse tehdä edunvalvontavaltuutuksen tulevaisuutta varten.

Jos isälläsi ei ole edunvalvojaa, eikä hänen etujaan saada turvattua valtakirjalla tai edunvalvontavaltuutuksella, voi tuomioistuin tai maistraatti määrätä hänelle edunvalvojan. Muistisairaan lapsena sinulla on oikeus hakea edunvalvojan määräämistä.

Tarvittaessa saat apua lakimiehiltämme. Tavoitat meidät numerosta 0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »