Minilex - Lakipuhelin

Saako kiväärin lainata rinnakkaisluvalliselle alaikäiselle?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Voinko lainata toista hirvikivääriäni alaikäiselle hirvenpyynnin ajaksi, jolla on rinnakkaislupa vanhempansa samankaltaiseen hirvikivääriin?

1 vastaus


Minilex

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Rinnakkaislupa on tiettyyn aseeseen aseluvan saaneen luvanhaltijan suostumuksella annettava rinnakkainen oikeus kyseisen aseen hallussapitoon. Rinnakkaislupa voidaan myöntää myös 15 vuotta täyttäneelle, mutta alle 18 vuotiaalle huoltajien suostumuksella, jolloin alaikäisen tulee lisäksi täyttää luvan saamisen edellytykset.

Rinnakkaislupa antaa siis oikeuden luvassa mainitun aseen hallussapitoon, ja se antaakin haltijalleen samat oikeudet kuin tavallinen hallussapitolupa. Siten rinnakkaislupa tuottaa oikeuden myös vastaavanlaisen aseen lainaamiseen, niin kuin laissa säädetään. Kiväärin saa lain mukaan lainata vain sille, jolla on oikeus kiväärin tai yhdistelmäaseen hallussapitoon. Jos siis sekä lainattava ase, että ase, johon rinnakkainen hallussapitolupa on myönnetty, ovat kiväärejä kuten kerroit, on sinulla oikeus lainata asettasi rinnakkaisluvan haltijalle. Samalla voidaan luovuttaa myös tarpeellinen määrä aseessa käytettäviksi soveltuvia muita kuin erityisen vaarallisia patruunoita.

Lisäksi 18 vuotta täyttänyt, jolla on oikeus ampuma-aseen hallussapitoon, saa antaa aseen toisen käytettäväksi välittömässä valvonnassaan, vaikka tällä toisella henkilöllä ei olisi hallussapitolupaa aseeseen. Edellytyksenä on, että luvanhaltija kykenee tehokkaasti valvomaan ja ohjaamaan aseen käyttäjää niin, ettei aseen käyttämisestä aiheudu vaaraa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »