Meillä on perikunnan siis äitini ,minun ja siskoni hallinassa pieni maatila johon kuuluu vuokralla olevaa peltoa, metsää, talo jossa äitini edelleen huonokuntoisena asuu, sekä kesämökki joka on aikoinaan testamentattu siskolleni. Kysynkin et mitä vaihtoehtoja meillä on kun äitini haluaa luopua tilasta ja omaisuudesta mut haluaa edelleen asua talossa jos vaan jaksaa. Peltojen viljelyyn ei ole jatkajaa. Itse olen yksin eläjä ja minulla on kolme aikuista lasta. Sisko on naimisissa ja hänelläkin on kolme lasta.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Mikäli kuolinpesä (eli arkikielessä perikunta) ei ole pesänselvittäjän hallinnon alainen eikä muunlaisesta hallinnosta ole sovittu eli siis se on pesän osakkaiden yhteishallinnon alainen, tulee kaikki pesän omaisuutta koskevat oikeustoimet (kuten vaikkapa omaisuuden myymistä kuolinpesästä koskevat) tehdä kaikkien osakkaiden yhteisellä suostumuksella.

Koska perittävä on määrännyt kesämökin siskollesi, joka ilmeisesti on kuolinpesän osakas jo perillisasemansa perusteella, tulee perittävän tahtoa kunnioittaa perinnönjaossa. Eli mikäli mahdollisesti joskus toimitetaan perinnönjako ja kesämökki on yhä pesässä, on siskollasi oikeus saada kyseinen kesämökki.

On kuitenkin mahdollista, että siskosi sekä kaikki muut osakkaat suostuvat kesämökin myyntiin kuolinpesästä, mikä toisaalta tarkoittaisi, ettei mainitulla testamentilla olisi enää merkitystä. Myös kaikki muu kuolinpesän omaisuus voidaan myydä pois kuolinpesästä kaikkien osakkaiden yksimielisellä päätöksellä. Tämän myötä ainoastaan pesässä alun perin oleva omaisuus vaihtuisi rahaksi. Jos maatila ja muu omaisuus myydään kuolinpesästä, voi ostajan kanssa yrittää sopia ehdosta, jonka mukaan omaisuutta rasittaa äitisi elinikäinen käyttöoikeus taloon.

Jos perittävä oli äitisi kanssa avioliitossa kuolinhetkellä, on äitilläsi jo lain mukaan elinikäinen käyttöoikeus puolisoiden yhteiseen asuntoon ja tavanomaiseen asuntoirtaimistoon, ellei äitisi omaan omaisuuteen kuulu asumiseen soveltuvaa omaisuutta. Tämä oikeus on alkanut välittömästi puolison kuolinhetkestä ja se jatkuu myös sen jälkeen, kun talo mahdollisessa perinnönjaossa annetaan jonkun muun osakkaan omistukseen. Kuitenkin jos talo (ja mahdollisesti muu osa tilaa) myydään kuolinpesästä, voi äitisi säilyttää käyttöoikeutensa vain, jos uusi omistaja suostuu taloa rasittavan äitisi käyttöoikeuden säilyttämiseen. On tärkeää huomata, että jos taloa ei myydä kuolinpesästä, vaan se annetaan perinnönjaossa jollekin osakkaalle, ei tällä omistajalla ole oikeutta pantata tai luovuttaa taloa tai muulla tavoin määrätä siiitä ilman lesken eli äitisi suostumusta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »