Mikä on kohtuullinen aika odottaa avioeron osituksessa vastapuolelta yhtä omaisuustodistusta? Kyseessä on yhden osakkeen osto, josta on asiakirja ja pankin arkistoista 10 minuutissa kaivettava ostotapahtuma.
Tätä on pyydetty ensimmäisen kerran kohta 2 kk sitten ja pyyntö uusittu noin 4 viikkoa sitten.
Jos ja kun tämä menee käräjäoikeuden pesänjakajalle, niin voiko hän vaatia asiakirjojen toimittamista kohtuullisessa ajassa? Voiko toinen osapuoli vaan olla toimittamatta todisteita omaisuudesta niin kauan kuin huvittaa?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Avioeron jälkeen tapahtuvalle omaisuuden jaolle tai ositukselle ei ole määritelty takarajaa. Osituksessa lähdetäänkin oletuksesta, että osapuolet pääsevät sopimukseen keskenään. Mikäli sopimusta ei synny tai jompikumpi osapuolista ei suostu ositukseen voi toinen osapuoli hakea pesänjakajan määräämistä käräjäoikeudelta, kuten näemmä jo tiesitkin. Pesänjakajan tehtävä on siis nimensä mukaisesti suorittaa omaisuuden jako hänen parhaaksi katsomillaan keinoilla.

Mitä tulee kysymykseen kohtuullisesta ajasta omaisuustodistuksen odottamiseen, ei laissa ole otettu kantaa siihen voidaanko jotain ositukseen liittyvää tehtävää pitää niin yksiselitteisenä, että sen suorittamiselle tulisi olla takaraja. Kuten sanottua on lähtökohtana se, että puolisot pääsevät asiassa sopuun. Sopuun siis sisältyy myös asianmukaisten asiakirjojen toimittaminen.

Asiasta tulee siis neuvotella puolison kanssa ja esimerkiksi muistuttaa, että osituksen tehtävänä on oikeudenmukainen osituksen jako. Ositus on myös tehtävä ennemmin tai myöhemmin, viimeistään toisen osapuolen kuoltua. Jos neuvottelut eivät kuitenkaan tuota tulosta on vaihtoehtona jo aiemmin mainittu pesänselvittäjä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »