Minilex - Lakipuhelin

Onko suomalaisen ratsastusyhdistyksen mielivaltainen sääntöuudistus (59.1.4.) lainvoimainen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hei,
Suomen ratsastajainliitto Ry on julkaissut seuraavan sääntömuutoksen ja sen lainvoimaisuutta on nyt usealla taholla kovasti kyseenalaistettu, saamatta kuitenkaan selkeää vastausta asiaan.
59 § Sääntörikkomukset
59.1.4. Muita rikkeitä ovat : osallistuminen muuhun kuin SRL:n kilpailujärjestelmän mukaiseen kilpailutoimintaan (kilpailija, toimihenkilö, seura).
60 § Rangaistuksen määrääminen
60. 2 .4. Rikesakko
60. 2 .5. Sakko
60. 2 .6. Kilpailu - ja toimitsijakielto
SRL:n hallituksella on lisäksi toimivalta peruuttaa määräajaksi henkilön kilpailulupa ja/tai toimihenkilöoikeus toimintasäännöissä mainituin kurinpidollisin perustein.

Kyseisellä sääntöpykälällähän SRL pyrkii monopolisoimaan koko Suomen kilparatsastustoiminnan. Voiko SRL lainvoimaisesti edellyttää näin jäseniltään?

1 vastaus


Minilex

32 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei! Oikeuskäytännössä on katsottu, että yhdistyksellä on oikeus periä sakkoa sääntöjensä rikkomisesta ja kieltää sääntörikkomuksen perusteella jäsentään osallistumasta yhdistyksen toimintaan, jos tästä on erikseen säädetty säännöissä. SRL:n hallitus voi siis periaatteessa kieltää jäsentään osallistumasta järjestämiinsä kilpailuihin tai muihin tapahtumiin jos jäsen on rikkonut yhdistyksen sääntöjä.
Toinen kysymys on se voiko yhdistys kieltää jäsentään osallistumasta muuhun kuin SRL:n mukaiseen kilpailutoimintaan. Tällainen säännös vaikuttaa puuttuvan varsin radikaalisti jäsenten yhdistymisvapauteen. On hyvä huomata että yhdistyksen säännöt eivät saa olla lain tai hyvän tavan vastaisia. Sääntökohtaan liittyvistä kysymyksistä voisi kysyä neuvoa Patentti ja rekisterihallituksesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »