Hei!
Miten menee lainsäädäntö omien puhelimien "talteen otosta" suljetulla osastolla? Onko osaston lupa ottaa potilaan puhelin arvotavaroihin perusteella, että se on osaston sääntö? Osastolla on yhteinen puhelin, josta voi varata 10 min mittaisen soittoajan illan aikaan. Virasto yms. asioita voi hoitaa hoitajan luvalla muulloinkin. Moni haluaisi pitää oman puhelimensa itsellään. Ajatus on, että jos ei omaa puhelintaan luovuta, ei ole oikeutta hoitojaksoon. Entä voiko osasto millä lain pykälällä kieltää vierailut osastolla?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos viestistäsi!

Tahdosta riippumattoman hoidon tai tarkkailun yhteydessä suoritettavaa potilaan yhteydenpidon rajoittamista ja omaisuuden haltuunottoa säännellään mielenterveyslaissa. Mikäli mainitsemassasi tapauksessa on kyse tarkkailusta tai tahdosta riippumattomasta hoidosta, voidaan huomioida ensinnäkin, että potilaalla on lain mukaan oikeus pitää yhteyttä sairaalan ulkopuolelle niin puhelinta käyttämällä kuin vieraita vastaanottamalla. Yhteydenpitoa voidaan kuitenkin rajoittaa, mikäli rajoittaminen arvioidaan välttämättömäksi toisen henkilön yksityiselämän suojaamiseksi tai, jos yhteydenpidosta katsotaan olevan haittaa potilaan hoidolle, kuntoutukselle tai turvallisuudelle. Yhteydenpitoon käytettävät, potilaan hallussa olevat, laitteet ja välineet, kuten matkapuhelin, voidaan ottaa toimintayksikön haltuun rajoituksen ajaksi tai vaihtoehtoisesti niiden käyttöä voidaan muulla tavalla rajoittaa. Yhteydenpitoa potilaan ja tiettyjen viranomaisten, potilaan oikeusavustajan tai sairaalan potilasasiamiehen välillä ei saa rajoittaa. Kirjallisen päätöksen yhteydenpidon rajoittamisesta tarkkailun tai tahdosta riippumattoman hoidon yhteydessä tekee hoidosta vastaava ylilääkäri tai muu vastaava lääkäri.

Mainittu puhelimitse ja vierailujen myötä tapahtuvan yhteydenpidon rajoittaminen voidaan tehdä mielenterveyslain 4 a luvun 22 j §:n nojalla. Säännösten soveltuvuutta mainitsemaasi tilanteeseen joudutaan arvioimaan sen pohjalta, onko mainitsemassasi tilanteessa kyse säännösten tarkoittamasta tarkkailusta tai tahdosta riippumattomasta hoidosta vai esimerkiksi vapaaehtoisesta hoitoon sitoutumisesta, jossa hoitosopimukseen on voitu sisällyttää mahdollisesti yksikön yleisten toimintatapojen noudattamista koskevia ehtoja.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »