Jos on todettu muistisairaus,, mutta ei ole määrätty edunvalvojaa voinko päättää omaisuudestani itse. Esim jos haluan vuokrata asuntoni omaisille mennessäni palvelutaloon?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille. Muistisairaus ei suoraan poista itsemääräämisoikeutta, koska muistisairaskin voi olla kykenevä tekemään itseään sekä omaisuuttaan koskevia päätöksiä. Itsemääräämisoikeudellahan tarkoitetaan omista asioista ja omaisuudesta päättämistä. Sinulla on se niin kauan, kun pystyt ja kykenet ymmärtämään tekemäsi päätösten seuraukset sekä merkitykset. Vaikka sinulle määrättäisiinkin edunvalvoja, tulee hänen ottaa huomioon sinun mielipiteesi asiassa, mikäli sen olet joskus aikaisemmin ilmaissut.

Koska sinulle ei ole määrätty edunvalvojaa, päätät itse asioistasi. En tiedä muistisairaudestasi juurikaan, mutta tulevaisuuden kannalta voit tehdä edunvalvontavaltuutuksen: siinä voit mainita, kenen haluat hoitavan asioitasi, mikäli et siihen joskus muistisairautesi takia pysty. Voit laittaa henkilöksi vaikka jonkun läheisesi, johon luotat. Edunvalvontavaltuutus asiakirjassa voit myös esimerkiksi määrätä tietyistä asioista ja omaisuudestasi. Voit esimerkiksi kirjoittaa, että mikäli menet palvelutaloon, saavat tietyt henkilöt tulla vuokralle asuntoosi. Näin sinun tahtosi tulee varmasti huomioiduksi asiassa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »