Minilex - Lakipuhelin

Maanomistajan ja sähköyhtiön välinen kiista johtolinjan korvauksesta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Metsätilan maalla kulkee sähkölinja. Sähköyhtiön kanssa tehty maanvuokraussopimus on päättynyt ja yhtiö haluaa solmia uuden johtoalueen käyttösopimuksen. Nyt ikuisesta sopimuksesta tarjotaan 200 euroa kertakorvauksena. Jos maanomistaja ja johtolinjan haltija eivät pääse sopimukseen korvauksen suuruudesta, se ratkaistaan maankäyttö- ja rakennuslain 161&: n mukaisesti lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.
Onko tämä prosessi nyt sitten 'automaattinen' ja maanomistajat voivat vain katsella vierestä mitä tapahtuu.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Silloin kun yleinen tarve sitä vaatii, sähköyhtiö voi tarvittaessa tietyillä edllytyksillä lunastaa johtoalueen. Lunastuslaki lähtee kuitenkin siitä, että lunastettavasta omaisuudesta maksetaan luovuttajalle aina täysi korvaus taloudellisesta menetyksestään. Menettely toteutetaan lunastustoimituksessa, jossa myös korvaus määritellään.

Jos ette pääse korvauksesta sopimukseen sähköyhtiön kanssa, lunastusmenettely on siis mahdollinen. Lunastettavan alueen omistajalle varataan tilaisuus antaa lausunto asiasta lunastusmenettelyn aikana. Lunastuslupaan voidaan hakea myös muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta, mutta tapauksessanne näkisin, että lunastusta ei voida estää, kun johto kerran on jo rakennettu ja se jo palvelee yleistä tarvetta. Jos ette pääse yhtiön kanssa sopimukseen, teidän kannattaa olla aktiivinen lunastustoimituksessa ja valvoa siinä tarkasti etuanne.

Johtolunastukseen liittyy myös joitakin erityispiirteitä. Jos lunastettu johtoalue muuttuu myöhemmin sähköyhtiölle tarpeettomaksi, teillä voi tietyin edellytyksin olla mahdollisuus vaatia aluetta takaisin itsellenne.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »