Olen tietoinen lasten kuvien julkaisemiseen liittyvistä suosituksista. Jos kuitenkin julkaisen 1-vuotiaasta lapsestani kuvia yksityisellä sosiaalisen median tililläni (tavanomaisia perhe- tai poseerauskuvia tms, joissa lapsi ei esiinny alasti tai muutoin häntä esitetä sopimattomasti, mutta joissa hänen kasvonsa näkyvät), rikonko tällöin lakia?

1 vastaus


Minilex

Opiskelija

62 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Harkittaessa lapsen kuvan julkaisemista tulee päätöstä tehtäessä ottaa ensisijaisesti huomioon lapsen etu. Lapsilla on oikeus yksityisyyteen samalla tavalla kuin aikuisillakin. Lapsella on myös oikeus ilmaista mielipiteensä ja se on otettava huomioon kuvan julkaisemisessa. Vanhemmilla onkin ensisijainen vastuu lapsesta ja lapsen edun valvomisesta.

Lähtökohtana on, että jos kuva lapsesta on tunnistettava, se kuuluu henkilötietolain piiriin. Henkilötietolain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen. Tällöin lähtökohdaksi muodostuu se, ettei kuvaa saa julkaista ilman kuvassa esiintyvän lapsen lupaa. Jos lapsi on niin pieni, että hän ei voi itse arvioida, haluaako kuvansa julkaistavan vaiko ei, kuvaa ei tulisi julkaista.

Kuvan julkaisemisessa voidaan myös huomioida se, kuinka laajalle joukolle kuva on tarkoitus jakaa. Jos kuva jaetaan pienelle ryhmälle esimerkiksi perheenjäsenten kesken, asia on eri kuin kuvan jakaminen laajasti satojen ihmisten ulottuville.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »