Hei, olen yrittänyt tulkita lakeja koskien yhdenvertaisuutta, syrjintää sekä kuluttaja ja elinkeinolakeja. Mihin perustuvat esim puhelinoperaattoreiden tarjoukset, joissa alle 26-vuotias saa saman liittymän halvemmalla, kuin sitä vanhemmat. Perusteluksi sain kysymykseeni, että operaattori tarjoaa eri ryhmille erilaisia tarjouksia. Mutta onko tämä siltikään esim yhdenvertaisuuslaissa sallittua, sillä tämä tarjous perustuu puhtaasti henkilön ikään?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei. Ikäsyrjinnässä on kyse tilanteesta, jossa ihminen asetetaan muita huonompaan asemaan ikänsä vuoksi. Perustuslain 6 §:n 2 momentin mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan esimerkiksi iän perusteella.

Ikäsyrjintää ja tietyn ihmisryhmän poikkeavaa kohtelua sopimusten tekemisessä voidaan kuluttajansuojalain nojalla tarkastella kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisenä sopimusehtona sekä myös hyvän tavan vastaista markkinointia koskevien säännösten perusteella. Markkinoinnin osalta ikäsyrjintä on laissa nimenomaisesti katsottu hyvän tavan vastaiseksi.

Kuluttajansuojalain näkökulmasta tapahtuvassa syrjinnän arvioinnissa on kyse kokonaisharkinnasta. Jotta tietyn kuluttajaryhmän erilaisessa kohtelussa ei olisi kyse syrjinnästä, tulee erottelulle voida esittää hyväksyttävä peruste, joka perustelee henkilöryhmän erilaisen kohtelun siihen kuuluvien henkilöiden iän perusteella. Siispä erilaisen kohtelun tarkoitus voi olla hyväksyttävä, jos se on järkiperäisesti perusteltavissa.

Yrityksillä on oikeus valita, mihin potentiaalisten asiakkaiden ryhmiin yritys kohdistaa ja/tai jättää kohdistamatta aktiiviset markkinointitoimenpiteensä. Elinkeinoharjoittaja saa lähtökohtaisesti valita asiakkaansa, mutta asikkaiden valinta ei saa perustua kiellettyyn syrjintäperusteeseen ilman hyväksyttävää perustetta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »