Paritalossa (omistusasunto) naapuri soittaa pianoa päivittäin, usein vieläpä samaa kappaletta useita kymmeniä kertoja päivässä. Soittaminen on todella häiritsevää ja esim. normaali tv:n katselu ei peitä naapurista kuuluvaa melua. Naapuri on itse sitä mieltä, että heillä on oikeus "harrastuukseensa". Ei kai kenenkään harrastus voi häiritä muiden kotirauhaa ja elämää, mitä tilanteessa on tehtävissä?

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Laissa lähtökohtana on, että jokaisen tulee sietää normaalista ihmisten yhteiselosta aiheutuvia ääniä. Naapurin puolelta kuuluvaan meteliin voi olla vaikea puuttua, ellei kyse ole ilmiselvästä kotirauhan häiritsemisestä.

Erityisesti jos metelöinti tapahtuu päiväsaikaan ja liittyy ihmisten tavanomaiseen harrastustoimintaan, sitä ei useinkaan pidetä kotirauhaa häiritsevänä. Eri asia on, jos metelöinti tapahtuu keskellä yötä vaikkapa moottorisahalla tai muutoin tavalla, joka poikkeaa selkeästi normaalista ihmiselosta. Yksistään se, että naapurin puolelta kuuluu ääntä, ei tarkoita että kyseessä olisi kotirauhan häirintä.

En usko, että tässä tilanteessa täyttyy rikoslaissa säädetty kotirauhan rikkomisen rikos. Kaikkein paras lähestymistapa olisi yrittää päästä asiassa sopuun naapurin kanssa. Paljon muuta ei ole tehtävissä, ellei metelöinti ylly rikoksen tasolle. Suosittelen että neuvottelisitte esimerkiksi tietyistä kellonajoista tai päivittäisistä tuntirajoista, joiden puitteissa soittaminen sallitaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »