Hei,

Kysymys ennakkoperinnön maksamisen järjestämisestä.
Pystyykö ennakkoperintönä maksamaan tietyn osan asunnon arvoa vastaan myymättä asuntoa?
Asunto pysyisi edelleen kokonaisuudessaan omistajalla. Mahdollisesta ennakkoperinnön osuudesta tehtäisiin kirjallinen sopimus, joka huomioitaisiin testamentissa.
Jos pystyy, tehdäänkö selvitys asunnonomistajan pankissa? Ennakkoperinnön mahdollinen saaja selvittää ilmeisesti verotoimiston kanssa ennakkoperinnön verotuksen määrän.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Ennakkoperintö on oikeudelliselta luonteeltaan perittävän elinaikanaan perillisilleen antama lahja. Ennakkoperinnnön antamisen yhteydessä omaisuuden omistus siis siirtyy, kuten lahjassa yleensäkin. Omistusoikeuden pidättäminen ennakkoperinnön antamisen yhteydessä ei siis ole mahdollista. Mahdollista kuitenkin on, että ennakkoperinnön antaja pidättää itsellään hallinta- eli käytännössä asumisoikeuden asuntoon.

Ennakkoperintönä ei kuitenkaan voi lahjoittaa arvomääräistä osuutta asunnosta. Esimerkiksi lahjakirja 4 999 euron arvoisesta osuudesta asuntoon ei ole mahdollinen. Verotuskäytännössä on yleensä pidetty omaisuuden osittaista luovuttamista yhtenä luovutuksena, jos järjestelyn tarkoituksena on veron maksamisen välttäminen. Osittaisten luovutusten arvo lasketaan tällöin yhteen ja lahjaveron määrä määrätään sen mukaisesti.

Perittävän elinaikana antamat ennakkoperinnöt huomioidaan perinnönjaossa perillisten vaatimuksesta. Ennakkoperinnöistä voi ottaa myös määräyksen testamenttiin. Ennakkoperinnön saajan tulee tehdä lahjaveroilmoitus, mikäli lahjan arvo ylittää verovapaan lahjan arvon.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »