Äitimme, nyt 79v, sairastaa alzheimerin tautia, eikä pysty enää hoitamaan omia asioitaan eikä ymmärrä niistä enää mitään. Hän sai paikan kunnallisesta laitoksesta, ja on siellä ympärivuorokautisessa hoidossa. Vanhin poika on äidin vielä ymmärtäessä tehnyt pankin kanssa sopimuksen, että hoitaa äidin raha-asiat ja muut henk koht asiat. Äiti omistaa järvenrantatontin ja metsämaata, tontilla vanhoista hirsistä rakennettu pikku mökki, muuta hän ei omista. Haluaisimme äidin vielä eläessä realisoida tämän hänen omaisuuden, ja käyttää sen vielä hänen hyvinvointiin. Miten onnistuu tontin ja metsäpalstan myyminen? Mitä toimenpiteitä se vaatii? Onko se ylipäätään mahdollista? Vai pitääkö odottaa että äitimme kuolee, ja sitten perilliset myy sen? Terveisin Jari Lahtinen

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Tapauksessa olisi mahdollista hakea tuomioistuinta määräämään edunvalvojan, jonka tehtävänä olisi huolehtia mainitun kaltaisista toimista ja omaisuudesta. Edunvalvojana voi toimia esimerkiksi henkilön sukulainen, ystävä tai muu läheinen, jolla on tehtävään riittävä taito ja kokemus. Ellei se ole mahdollista, tuomioistuin määrää edunvalvojaksi yleisen edunvalvojan.


Kirjallisen hakemuksen käräjäoikeudelle edunvalvojan määräämiseksi voi tehdä esimerkiksi henkilön lapsi tai muu läheinen. Mahdollista on myös tehdä maistraatille ilmoitus edunvalvonnan tarpeessa olevasta henkilöstä, minkä jälkeen maistraatti tekee hakemuksen tuomioistuimelle.


Maistraatit neuvovat edunvalvojan hakemiseen liittyvissä asioissa. Lisätietoja voi lukea myös verkko-osoitteesta http://www.maistraatti.fi/.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »