Hei, jos minun kaverini on lahjoittanut minulle BitCoinien avulla rahaa ja verottaja tulee kysymään minulta pääomatuloveroa kyseessä olevasta summasta. Minun kaverini on sanonut minulle, että voin kertoa rahojen tulleen häneltä. En ole varma miten varat on alunperin hankittu, mutta on aihe epäilyyn että ne ovat hankittu laittomasti. En ehtinyt tehdä selvitystä ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyöntiin johtaneista syistä ajallaan. Mitä minun pitäisi tehdä?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos yhteydenotosta!

Lahjasta ei mene pääomatuloveroa vaan lahjavero. Kun lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän, lahjasta tulee ilmoittaa Verohallinnolle. Lahjaveroilmoitus tulee antaa myös silloin, kun samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen yhteisarvo on 5 000 euroa tai enemmän.

Lahjaveroilmoitus on tehtävä 3 kk kuluessa lahjan saamisesta. Lahjaveroilmoitukseen tulee merkitä lahjan antaja, mutta lahjan alkuperää ei ilmoitukseen tarvitse selvittää. Jos lahjaveroilmoitus jätetään antamatta, verottaja voi määrätä verovelvolliselle eli sinulle veronkorotuksen. Veronkorotus voidaan kuitenkin poikkeuksellisesti jättää määräämättä, jos ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti on vähäinen tai laiminlyönnille on pätevä syy. Veronkorotus voidaan jättää määräämättä myös silloin, jos korotuksen määrääminen olisi olosuhteet huomioon ottaen kohtuutonta.

Jos rahat todella ovat laittomasti hankittuja, sinun voidaan katsoa syyllistyneen kätkemisrikokseen. Rikoslain mukaan se, joka kätkee, hankkii, ottaa huostaansa tai välittää toiselta rikoksella saatua omaisuutta taikka muulla tavoin ryhtyy sellaiseen omaisuuteen, syyllistyy kätkemisrikokseen. Törkeimmässä muodossaan kätkemisrikoksesta voi seurata jopa kuuden vuoden vankeus.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »