Olemme menossa joulukuussa naimisiin ilman avioehtoa. Olemme ajatelleen ottaa asuntolainan sekä ostaa auton. Asuntolaina ja auto tulisivat puolisoni nimiin, koska olen itse opiskelija ja en saa asuntolainaa. Asuntolaina tulee olemaan noin 100 000e ja siihen päälle auto käteisellä 10 000e. Puolisoni on saanut hänen isoisältä perintönä 30 000e.
Kysymykseni kuuluu, että jos meille tulisi avioero joskus, niin jaetaanko omaisuus puoliksi? Voiko tämä hänen peritty 30 000e jäädä jakamatta minulle, mikäli puolison vanhemmat ovat tehneet testamentin asiasta? Ovatko he edes ylipäätänsä voineet tehdä testamenttia oman vanhempansa puolesta, jolta 30 000e tuli perintönä? Onko jotain keinoa kesken avioliiton muuttaa avio-oikeutta eli avioeron astuessa voimaan jäisin ilman omaisuutta?1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Avioerotilanteessa suoritetaan osituslaskelma, jossa selvitetään kummankin puolison netto-omaisuuden (varat - velat) arvo ja lasketaan ne yhteen. Jakamalla puolisoiden koko netto-omaisuuden arvo puoliksi, saadaan selville puolisoille jaon lopputuloksena tulevan omaisuuden arvo. Tämän laskennallisen vaiheen jälkeen jaettava omaisuus jaetaan puolisoiden kesken. Enemmän omaisuutta omistava puoliso on velvollinen suorittamaan tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle siten, että jaon lopputuloksena kumpikin puolisoista saa arvomääräisesti yhtä paljon omaisuutta.

Teidän tilanteessanne vaimosi omistaa 100 000€ + 10 000€ + 30 000€ = 140 000€. Tästä summasta vähennetään mahdolliset velat (kuten se mitä asuntolainasta silloin on jäljellä). Et itse kerro omistavasi mitään, joten omaisuutesi arvo on 0€. 140 000€ / 2 = 70 000€, jolloin molempien puolisoiden tulee jaossa saada 70 000€. Ja koska sinä et omista omaisuutta, tulee vaimosi maksaa sinulle koko 70 000€ tasinkona.

Vaimosi vanhemmat eivät ole voineet tehdä testamenttia vaimosi isoisän perinnöstä. Vain isoisä itse olisi voinut testamentilla määrätä, että et ole oikeutettu perintörahaan. Avioehtosopimuksen voi tehdä myös kesken avioliiton, joten sillä on mahdollista määrätä avio-oikeuteen kuuluvasta omaisuudesta, mutta avioehtosopimus on puolisoiden keskinäinen sopimus, jolloin myös sinun tulisi se allekirjoittaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »