Ajoin moottoripyörällä asuntoauton perässä, kunnes tie kapeni ja asuntoauto oli ajanut ilmeisesti väärään paikkaan, joten se pysähtyi ja lähti peruuttamaan, jolloin peruutti päälleni. Olin huomannut asuntoauton pysähtyvän ja pysähdyin sen taakse (eli en ajanut sen perään), vaikkakin jarrutus meni niin lähelle ettei ison auton peileistä nähnyt minua, koska en olettanut sen pysähtyvän suoralla tiellä. Yleensähän vika on peräänajajan, mutta tässä tapauksessahan asuntoauto peruutti päälleni ajaen ns. väärään suuntaan, joten kumman syy on tässä tilanteessa?

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

34 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tapauksessasi on selvää, että Sinua päin peruuttanut asuntoauton kuljettaja on syyllinen kolariin.

Tieliikennelaissa määrätään nimenomaisesti, ettei ajoneuvoa saa peruuttaa tiellä, ellei se voi tapahtua vaaratta ja muita estämättä. Peruuttaja on siis aina syyllinen peruutuksen aikana tapahtuviin törmäyksiin. Tapauksessasi tätä sääntöä korostaa myös se, että olit pysähdyksissä asuntoauton peruuttaessa päällesi.

Niin ikään tieliikennelain mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Kuvailemassasi tilanteessa asuntoauton kuljettaja on rikkonut sekä peruuttajan huolellisuusvelvollisuutta että tienkäyttäjän yleistä huolellisuusvelvollisuutta. Tapaus vaikuttaa kysymyksessä annetuilla tiedoilla varsin selkeältä. Sinulla on oikeus saada korvaus kolarin aiheuttamista vahingoista asuntoauton kuljettajan liikennevakuutuksesta.

Lisätietoa tässä vastauksessa mainituista tai sivutuista oikeudellisista aiheista saat tutustumalla www.minilex.fi-sivustolla oleviin artikkeleihin. Jos jokin asia jäi askarruttamaan, voit myös soittaa lakipuhelimeemme, jolloin pystymme selventämään tarkemmin juuri Sinun tapauksesi kannalta relevantteja sääntöjä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »