Minulla ja vaimolla (olemme siis molemmat täysi-ikäisiä) on molemmilla metsästyskortti. Vaimollani on hallussapitoluvat omistamiinsa aseisiin, minulla ei ole edes rinnakkaislupaa. Kysymys kuuluukin, saanko täysi-ikäisenä metsästää vaimoni aseella hänen ollessa mukana? Poliisista riippuen olen saanut ristiriitaisia vastauksia. Joidenkin mielestä saan, joidenkin mielestä ehdottomasti en koska olen täysi-ikäinen enkä 15-18 vuotias.

1 vastaus


Minilex

16 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Ampuma-aselain 88 §:n mukaan se, joka on 18 vuotta täyttänyt ja jolla on oikeus ampuma-aseen hallussapitoon, saa antaa ampuma-aseen välittömässä valvonnassaan käytettäväksi, jos hän kykenee tehokkaasti valvomaan ja ohjaamaan aseen käyttäjää siten, ettei aseen käyttämisestä aiheudu vaaraa. Eli käytännössä vaimosi saa antaa ampuma-aseensa sinulle tässä tapauksessa käyttöön, vaikka sinulla ei olekaan hallussapitolupaa. Vaimollasi tai muulla aseen valvottuun käyttöön antavalla henkilöllä tulee olla hallituksen esityksen 183/1997 mukaisesti joko hallussapitolupa tai rinnakkaislupa aseeseen. Säännös ei varsinaisesti aseta ala- tai yläikärajaa henkilölle, jolla ase on valvotussa käytössä. Sen sijaan henkilön, joka antaa aseensa valvottuun käyttöön, tulee olla vähintään 18-vuotias.

Käytännössä tätä säännöstä voivat rajoittaa tiettyjen riistaeläinten metsästykseen asetetut vaatimukset. Esimerkiksi hirven ja karhun metsästyksessä edellytetään ampumakoetta, joka edellyttää yli 15-vuotiaalta kokeeseen osallistujalta hallussapitolupaa tai rinnakkaislupaa aseeseen, jolla ampumakoe suoritetaan. Tällöin esimerkiksi hirven ja karhun metsästys ei olisi tässä tapauksessa mahdollista.

Valvotussa käytössä on lisäksi tärkeää huomioida välittömän valvonnan määritelmä. Hallituksen esityksessä valvonnan on todettu olevan välitöntä silloin, kun valvoja on koko ajan näköyhteydessä ampujaan ja sellaisen etäisyyden päässä tästä, että hän voi ilman teknisiä apuvälineitä tehokkaasti ohjata tämän toimintaa. Valvojalla olisi siten oltava tosiasiallinen mahdollisuus puuttua välittömästi hänen valvonnassaan olevan henkilön aseen käsittelyyn.

Mikäli valvoja laiminlyö valvontavelvollisuutensa, voidaan hänet tuomita ampuma-aserikkomuksesta sakkoon. Valvontavelvollisuuteen tuleekin siksi suhtautua vakavasti. Huomioittehan lisäksi, että tällainen valvottu käyttö on eri asia kuin aseen lainaaminen, joka edellyttää siis hallussapitolupaa. Tässä tapauksessa aseen lainaaminen ei siis ole lain mukaan sallittua.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »