Onko oikeutettua vanhemman käskeä vielä alaikäisen nuoren tehdä ei niin välttämättömiä kotitöitä vielä keskiyön aikoihin? Ystävättäreni perheessä on juuri tämä käytäntö. Jollei hän ole ehtinyt vielä nukahtaa, joutuu hän muunmuassa tyhjentämään/täyttämään tiskikoneen tai jopa imuroimaan huoneita. Voi olla, että muistan väärin, mutta taidan olla lukenut jostain, ettei ei niin välttämättömiä kotitöitä saisi oikeastaan tehdä/teettää klo 19.00 jälkeen alaikäisten kohdalla. Onko asia näin?

1 vastaus


Minilex

49 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Suomen laki ei suoraan sano mitään lasten kotitöistä taikka siitä, milloin niitä on sallittua teetättää lapsella. Ensisijaisesti lapsen vanhemmat vastaavat lapsen hyvinvoinnista. Suomen laki takaa vanhemmille kasvatusoikeuden eli lähtökohtaisesti vanhemmilla on oikeus kasvattaa lastaan siten kuin he itse parhaaksi näkevät. Lain mukaan tarkoituksena on kuitenkin turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Lapselle tulee myös turvata hyvä hoito ja kasvatus sekä lapsen ikään ja kehitystasoon nähden tarpeellinen valvonta ja huolenpito.

Laki kuvaa siis hyvin yleisluontoisesti, miten lasta tulee kasvattaa eikä siis suoranaisesti kiellä eikä salli kotitöiden teettämistä myöhään illalla. Tällainen asia on vanhempien päätettävissä. Mikäli on syytä epäillä, että esimerkiksi lapsen kasvuolosuhteet vaarantuvat tai eivät turvaa lapsen terveyttä tai kehitystä, on mahdollista tehdä lastensuojeluilmoitus. Tällöin lastensuojeluviranomainen arvioi, onko vanhempien menettely asianmukaista. Tämä on kuitenkin suhteellisen äärimmäinen toimenpide, eikä tämän tapauksen kuvauksen perusteella voida ehdottomasti sanoa, että lastensuojeluilmoitus olisi tarpeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »