Onko kyseessä oikeus lähestymiskiellon saamiselle?
-henkilö ei suostu jättämään rauhaan, vaikka asiasta on mainittu ja pyydetty jättämään rauhaan.
-henkilö on uhkaillut, että hänestä ei tule ikinä pääsemään eroon ja hän tietää missä asun, missä olen töissä yms. Eikä hän omien sanojensa mukaan tule ikinä luovuttamaan tai jättämään uhria rauhaan.
-henkilö on yrittänyt raiskata uhrin, mutta asiasta ei ole todistajia.
- henkilö on saapunut uhrin työpaikalle muutamaan otteeseen, asiasta työnantaja ja työkavereita todistajina.
-henkilö on ollut väkivaltainen monille, sekä hänet tunnetaan väkivaltaisena ja "hulluna" ihmisenä.

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Kiitos kysymyksestä.

Lähestymiskiellosta annetun lain mukaan henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai tällaisen rikoksen uhan tai muun vakavan häirinnän torjumiseksi voidaan määrätä lähestymiskielto. Lähestymiskielto voidaan määrätä, jos on perusteltua olettaa, että henkilö, jota vastaan kieltoa pyydetään, tulisi tekemään itsensä uhatuksi tuntevan henkilön henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuvan rikoksen tai muulla tavoin vakavasti häiritsemään tätä.

Lähestymiskiellon määräämisen edellytyksiä arvioitaessa on huomioitava asiaan liittyvien henkilöiden olosuhteet, mahdollisesti tapahtuneen rikoksen tai häirinnän laatu ja toistuvuus sekä todennäköisyys. Lisäksi tulee arvioida todennäköisyys sille, että henkilö, jota vastaan lähestymiskieltoa pyydetään, jatkaisi häirintää tai tekisi lähestymiskieltoa hakevaan henkilöön kohdistuvan rikoksen. Käytännössä vaaran ei tarvitse olla konkreettista fyysistä uhkaa. Riittävä peruste lähestymiskiellon hakemiselle voi olla jo itsensä uhatuksi tuntevan henkilön rauhan häiritseminen esimerkiksi kotipiirissä, työpaikalla tai julkisella paikalla tapahtuvalla solvailulla, uhkailulla tai aiheettomalla seurailulla. Yksittäistä tekoa tai uhkausta ei kuitenkaan pääsääntöisesti pidetä vielä riittävänä edellytyksenä kiellon määräämiselle.

Arvioitaessa antamiasi tietoja henkilöstä yllä mainittujen perusteiden mukaisesti näyttäisi siltä, että lähestymiskiellon hakemiselle on perusteet. Näin ollen voit hakea lähestymiskieltoa joko poliisilta tai suoraan käräjäoikeudelta. Kieltoa hakiessasi sinun tulee kertoa: 1) minkälaisen uhan tai häirinnän kohteeksi olet joutunut tai joutumassa; 2) kenen taholta koet uhkaa tai häirintää; 3) näkemyksesi häirinnän jatkumisesta tai rikoksen uhasta tulevaisuudessa sekä 4) onko asiassa todistajia tai todisteita.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]