Hei! Teen harrastuksenani eri tekniikoin muokattuja uniikkikappaleita kierrätysmateriaalista, eli tässä tapauksessa kierrätyksestä hankkimistani käytetyistä, edullisista yksivärisistä topeista ja t-paidoista. Pääosin materiaalina merkit H&M, Gina Tricot, Lindex, Kappahl ym. edulliset merkit joita suomesta saa ja joita kirpputorit pursuavat. Tuotteistani tulee uniikkeja ja hienoja, omia taideteoksiaan ja olen saanut paljon kyselyjä myynkö niitä. Toiveissani olisi perustaa toiminimi ja kierrätysmateriaalista tehtyjen uusiovaatteiden nettikauppa. Tekemäni tuotteet ovat kaikki erilaisia ja eroavat hyvin paljon alkuperäisistä vaatekappaleista. Saanko toteuttaa haaveeni eli miten pitkälle alkuperäisen vaatteen tekijänoikeus suojaa vaatetta ja syntyykö minulle tekijänoikeus omaan taideteokseeni?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

ensin arvioidaan, onko alkuperäinen vaate koskaan ollutkaan tekijänoikeuden suojaama. Sinänsä vaate voi olla sellainen taidekäsityön, taideteollisuuden tms. tuote, jota suojaa tekijänoikeus. Se kuitenkin edellyttää, että vaatteen luomistyö on vaatinut itsenäisyyttä ja omaperäisyyttä. Omaperäisyys tarkoittaa, että kukaan muu suunnittelutyöhön ryhtynyt ei olisi tehnyt samanlaista teosta.

Tästä seuraa, että vaate on vain harvoin suojattu teos. Tekijänoikeusneuvosto on arvioinut, että tekstiilituotteen omaperäisyys liittyy sen erityiseen kuviointiin, väritykseen ja materiaalivalintoihin: Esimerkiksi neuvoston lausunnossa 2003:4 todettiin tietyt lohi- ja hirvikuvioiset neuleet omaperäisiksi teoksiksi. Sen sijaan esimerkiksi lausunnosta 2009:20 käy ilmi, että olennainen osa hää- ja juhlapuvuista ei ole teoksia.

Tältä pohjalta on melko varmaa, että kyseiset topit ja t-paidat eivät ole teoksia. Yksiväristen kohdalla tämä on selvää. Silloinkin, kun niissä on eri värejä, tavanomaisia kuvioita taikka tekstinpätkiä, ne tuskin ovat teoksia: Vaatesuunnittelu suurille massoille ei yleensä ole omaperäistä tekijänoikeuslain merkityksessä.

Uusiovaatteita näkemättä on vaikea arvioida, ovatko ne sitten omaperäisiä teoksia: Se on hyvin mahdollista. Tällä seikalla ei kuitenkaan ole suurta käytännön merkitystä, sillä vaatteita saa tietenkin myydä, vaikka ne eivät ylittäisi ns. teoskynnystä.

Tekijänoikeuden sijasta vaatemerkit suojelevat brändiään ja myyntiään muilla tavoin: mallioikeudella ja tavaramerkkioikeudella. Teitä luultavasti kiinnostaa myös, haittaavatko nämä oikeudet liikeideaanne.

Mallioikeus antaa yksinoikeuden tuotteen ulkomuodon taloudelliseen hyödyntämiseen. Mallioikeuslain 1 ja 2 §:n mukaan mallia suojataan vain, jos se on uusi ja yksilöllinen luovan työn tulos. Yksivärisillä kuviottomilla vaatteilla ei siis ole mallisuojaa. Myöskään tavalliset ruudut, raidat, ympyrät ym. banaalit ratkaisut eivät ole luovan työn tulosta. Vaikuttaa siis siltä, että alkuperäisillä t-paidoilla ja topeilla ei ole mallisuojaa, joka estäisi teidän yritystoimintaanne. Myös jatkossa kannattaa valita materiaaliksi tavanomaisen näköisiä vaatteita, joihin ei ole käytetty luovuutta.

Viimeiseksi arvioidaan, haittaako alkuperäisten vaatteiden tavaramerkkisuoja teitä. Tavaramerkkihän on tunnus, jota elinkeinonharjoittaja käyttää tuotteidensa yksilöintiin: esimerkiksi yrityksen nimi, kirjainlyhenne tai tietyn malliston nimi. Alkuperäisissä t-paidoissa ja topeissa tavaramerkki toki lukee, mutta jos niitä ei näy uusiotuotteissa, ongelmaa ei ole. Muutenkaan teidän ei pidä mainita markkinoinnissa, mitä merkkiä alkuperäiset vaatteet olivat: Sitä voitaisiin pitää merkin maineella ratsastamisena.

Liikeideassanne siis ei näy olevan oikeudellista ongelmaa. Alkuperäisvaatteilla ei liene tekijän- tai mallioikeutta. Myöskään niiden tavaramerkkisuoja ei haittaa, kunhan ette käytä markkinoinnissa alkuperäistuotteiden merkkiä, vaan omaanne.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]