Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus pitää kuolinpesä jakamattomana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa säännellään lesken enimmäis- ja vähimmäissuojaa. Lesken enimmäissuojalla tarkoitetaan sitä, että leski saa pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu. Rintaperillisellä ja testamentinsaajalla on kuitenkin oikeus tehdä jakovaatimus, jolloin lesken oikeus hallita ensiksi kuolleen puolison jäämistöä jakamattomana lakkaa. Tällöin lesken enimmäissuoja kaventuu vähimmäissuojaksi.

Vähimmäissuojalla tarkoitetaan sitä, että leski saa rintaperillisen jakovaatimuksen ja testamentinsaajan oikeuden estämättä pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn asunnon tai muun jäämistöön kuuluvan lesken kodiksi sopivan asunnon, jollei leskellä itsellään ole kodiksi sopivaa asuntoa. Puolisoiden yhteisessä kodissa oleva tavanomainen asuntoirtaimisto on myös jätettävä jakamattomana lesken hallintaan. Mikäli lesken vähimmäissuojan piiriin kuuluvasta omaisuudesta syntyy rintaperillisen esittämän jakovaatimuksen johdosta riitaa, se ratkaistaan omaisuuden osituksessa ja perinnönjaossa.

Leskellä on oikeus vedota enimmäis- ja vähimmäissuojaan siitä riippumatta, oliko puolisoilla avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Vähimmäissuojan piiriin kuuluu siis myös sellainen omaisuus, joka on ollut avio-oikeudesta vapaata esimerkiksi avioehtosopimuksen nojalla. Jos kuitenkin puolisoilla ei ole ollut avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, leski ei saa ensiksi kuolleen puolison kuolinpesän osakkaan asemaa pelkästään sen vuoksi, että hänellä on oikeus hallita jäämistöä jakamattomana.

Leskellä on oikeus käyttää hallintaoikeuden alaista omaisuutta ja saada sen tuotto. Leskellä ei kuitenkaan ole oikeutta luovuttaa kuolinpesän omaisuutta edelleen, antaa omaisuutta pantiksi omasta velastaan taikka käyttää omaisuutta normaalin käytön vastaisella tavalla. Leski ei myöskään voi tehdä testamenttia siitä omaisuudesta, jota hän hallitsee jakamattomana.

Leski voi halutessaan luopua oikeudestaan jäämistön hallintaan. Luopuminen voi tapahtua ennen puolison kuolemaa tai vasta kuoleman jälkeen. Luopuminen ei edellytä sitä, että leskelle olisi maksettu luopumisesta vastike, eli luopuminen voi tapahtua myös ilman korvausta. Lisäksi on syytä huomata, että leskellä ei ole oikeutta jäämistön hallintaan, jos puolisoiden välillä oli avioero- tai asumuseroasia vireillä taikka puolisot olivat yhdessä tehneet hakemuksen avioliiton purkamisesta tai asumuserosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]