Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja yritys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun kuolinpesään kuuluu yritys tai osa siitä, kuolinpesän asioiden hoitamisesta ja perinnönjaosta saattaa tulla mutkikkaampaa. Tässä artikkelissa käydään pääpiirteittäin läpi asioita, joita tulisi ottaa huomioon, jos kuolinpesässä on yritysomaisuutta.

Pesän selvittäminen

Jos kuolinpesään kuuluu yritys, pesän selvittämiseksi voi olla tarpeen hakea pesänselvittäjän määräämistä. Pesänselvittäjän määrääminen voi yleisesti ottaen olla tarpeellista hyvin monenlaisissa tilanteissa: esimerkiksi jos osakkaiden välillä on runsaasti erimielisyyksiä tai jos kuolinpesä on hyvin laaja tai velkainen. Perintökaaressa on listattu tahot, jotka voivat hakea pesänselvittäjän määräämistä. Näitä ovat esimerkiksi kuolinpesän osakkaat sekä tietyissä tapauksissa velkojat. Kun pesänselvittäjä on määrätty, hänen velvollisuutenaan on ryhtyä kaikkiin pesän selvittämiseksi tarvittaviin toimiin. Pesänselvittäjän pyrkii myös tekemään velkojien kanssa sopimuksen velkojen maksusta, jos pesä on ylivelkainen. Tarvittaessa pesänselvittäjä voi myös hakea kuolinpesän asettamista konkurssiin.

Yritystoiminnan jatkaminen

Kuolinpesän osakkaiden on myös mahdollista jatkaa vainajan yritystoimintaa kuolinpesän nimissä. Tällöin kuolinpesän osakkaiden on tehtävä yritystoimintaa koskevat päätökset yhdessä, ja lähtökohtaisesti kaikkiin toimenpiteisiin tarvitaan kaikkien osakkaiden valtuutus. Lisäksi on otettava huomioon, että joihinkin oikeustoimiin tarvitaan maistraatin lupa, jos osakkaana on edunvalvonnassa olevia henkilöitä. Luvanvaraisten oikeustoimien luettelo löytyy kokonaisuudessaan holhoustoimilaista.

Perinnönjako

Perinnönjako voidaan tehdä joko osapuolten välisellä sopimuksella tai vaihtoehtoisesti pesänjakaja voi toimittaa jaon, jos joku osakkaista on vaatinut pesänjakajan määräämistä. Pesänjakaja voi olla myös sama henkilö kuin pesänselvittäjä. Perinnönjaossa yritykselle on määritettävä arvo. Jos jako tehdään osapuolten välisellä sopimuksella, osapuolet voivat itse tehdä arvostamisratkaisun tarvittaessa asiantuntijan avustuksella. Jos jaon tekee pesänjakaja, pesänjakaja määrittää yritykselle arvon.

Lakimiehemme voivat antaa lisäneuvoja, jos olet epävarma siitä, miten sinun kuuluisi toimia, kun kuolinpesään kuuluu yritys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]