Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän kiinteistön jakaminen perinnönjaon yhteydessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistön jakaminen tehdään perinnönjaon yhteydessä. Kiinteistön jakamisesta perinnönjaon yhteydessä sovitaan perinnönjakokirjassa.

Kuolinpesän kiinteistö on lähtökohtaisesti jaettava perillisten kesken tasaosuuksin. Jos esimerkiksi jaettaviin varoihin kuuluu yksi kiinteistö ja se päätetään jakaa neljän perillisen kesken, tulee heidän kunkin määräosakseen ¼ kiinteistöstä.

Kiinteistön jakaminen tasaosuuksin kaikkien perillisten kesken voi kuitenkin olla hankalaa käytännön syistä. Joskus saattaa olla niinkin, että perilliset eivät ole halukkaita kiinteistön yhteisomistussuhteiden perustamiseen. Perinnönjaossa voidaan tällöin sopia niinkin, että kiinteistö jaetaan vain yhdelle perilliselle ja muut pesän osakkaat saavat muuta omaisuutta.

Jos jaettavan kiinteistön arvo on suurempi kuin osakkaan perinnönjako-osuus, pitää kiinteistön saajan lunastaa kiinteistö muilta osakkailta. Tähän hänen on käytettävä omia, pesän ulkopuolisia varoja. Siltä osin kuin lunastuksessa on käytetty ulkopuolisia varoja, se rinnastetaan tältä osin kauppaan. Näin ollen perillisten on laadittava kauppakirja kiinteistön kaupan muotovaatimuksia noudattaen siltä osin kuin lunastukseen on käytetty ulkopuolisia varoja.

Perinnönjakokirja on tehtävä määrämuotoisena eli kirjallisena, kaikkien osakkaiden allekirjoittamana ja kahden esteettömän todistajan oikeaksi todistamana. Jakokirjaan on merkittävä se omaisuus, jonka kukin osakkaista on saanut sekä lunastukseen käytettyjen ulkopuolisten varojen määrä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]