Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän vuokrasopimuksen irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilön kuolema ei päätä hänen vuokrasuhteitaan, mutta kuoleman seurauksena vastuu vuokraehtojen täyttämisestä siirtyy vuokralaiselta tämän kuolinpesälle. Kuolinpesällä on niin halutessaan mahdollisuus ja oikeus irtisanoa vainajan vuokrasopimus niin kuin toistaiseksi voimassa olevasta vuokrasopimuksesta säädetään riippumatta siitä, mitä vuokrasuhteen kestosta tai irtisanomisajasta on sovittu. Mikäli kyseessä on tilanne, jossa vainaja oli vuokrannut asunnon yhdessä toisen henkilön kanssa, sekä eloonjääneellä vuokralaisella että kuolinpesällä on itsenäinen oikeus irtisanoa vuokrasopimus, mutta vain omalta osaltaan.

Mikäli vuokranantajalla ei ole erityistä ja perusteltua syytä vastustaa vuokrasuhteen jatkamista, eloonjääneellä vuokralaisella on oikeus vuokrasuhteen jatkamiseen kuolinpesän asemasta. Tämän lisäksi myös puolisolle, perheeseen kuuluvalle lapselle tai vastaavasti muulle huoneistossa asuvalle perheenjäsenelle on pääsääntöisesti kaikissa tilanteissa annettu mahdollisuus vuokrasuhteen jatkamiseen. Mikäli vuokrasuhdetta halutaan jatkaa, tätä haluavan tahon on ilmoitettava tahdostaan vuokranantajalle kolmen kuukauden kuluessa vuokralaisen kuolemasta. Tällainen ilmoitus on tehtävä kirjallisesti. Ilmoituksesta seuraa se, että vastuu vuokraehtojen täyttämisestä siirtyy yksin vuokrasuhteen jatkajalle. Mikäli vuokranantaja haluaa vastustaa vuokrasuhteen jatkamista, vuokranantajan tulee jatkamisilmoituksen saatuaan kuuden kuukauden kuluessa saattaa vastustamisensa peruste tuomioistuimeen tutkittavaksi. Vuokrasuhde jatkuu entisin ehdoin tämän mahdollisen oikeudenkäynnin ajan. 

On myös mahdollista, ettei millään taholla ole kiinnostusta vuokrasuhteen jatkamiseen. Mikäli kuolinpesä ei halua jatkaa vuokrasopimusta tai tilanne on sellainen, että vuokralaisen kanssa asunnon aiemmin vuokrannut henkilö jatkaa asumista kyseisessä asunnossa, on suositeltavaa irtisanoa vuokrasopimus niin pian kuin mahdollista, jotta myös vastuu siitä seuraavista velvollisuuksista loppuisi mahdollisimman pian.

Kuten vuokrasopimusta jatkettaessa, myös vuokrasopimusta irtisanottaessa vuokranantajalle on tehtävä kirjallinen irtisanomisilmoitus. Lainmukaiseen irtisanomiseen vaaditaan allekirjoitus kaikilta kuolinpesän osakkailta. Mikäli allekirjoituksen saaminen ei ole mahdollista, pyydetään valtakirja niiltä osakkailta, jotka eivät irtisanomisilmoitusta allekirjoita. Irtisanomisilmoituksen yhteyteen tulee liittää vuokralaisen kuolinpäivän ilmaiseva vuokralaisen viimeisen kotipaikan virkatodistus. Tällainen virkatodistus on saatavissa maistraatista tai vuokralaisen viimeisen kotipaikan seurakunnan kirkkoherranvirastosta. Virkatodistus on katkeamaton sukuselvitys. Vainajan sukuselvityksen avulla selvitetään kuolinpesän lailliset osakkaat, mutta lisäksi osakkaiden toteamiseksi tarvitaan tiedot esimerkiksi testamentista. Osakasluettelon vahvistamista ei vaadita laissa, mutta maistraatin vahvistama osakasluettelo voi helpottaa kuolinpesän asioiden hoitoa, jonka vuoksi vahvistaminen on suositeltava toimenpide. Kun kuolinpesä on irtisanonut vuokrasopimuksen, sen vastuu vuokraehtojen täyttymisestä päättyy irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun.

Kuolinpesän ja sen vuokra-asioiden hoitaminen ei ole aina yksinkertaista. Suosittelemmekin kääntymään asiantuntevien lakimiestemme puoleen, mikäli kohtaatte haasteita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]