Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimuksen vaikutus lesken osakkuuteen kuolinpesässä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat solmia avioehtosopimuksen eläessään, joko ennen avioliittoa tai parisuhteen rekisteröintiä taikka niiden aikana. Avioehtosopimuksella puolisot voivat määrittää, millainen avio-oikeus heillä on toistensa omaisuuteen. Mikäli avioehtosopimusta ei ole solmittu, on molemmilla puolisoilla täysi avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton päättyessä puolisoilla on oikeus saada osituksessa osalleen puolet puolisoiden yhteenlasketun omaisuuden säästöstä. Tämä pätee siitä riippumatta, päättyykö avioliitto eroon vai toisen puolison kuolemaan. Avioehtosopimuksella tätä oletusasetelmaa voidaan muuttaa. Avioehtosopimuksessa voidaan määrätä, että kummallakaan tai toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen tai että puolisoilla tai toisella puolisolla on osittainen avio-oikeus toisen omaisuuteen. Avioehtosopimuksella voidaan siis esimerkiksi sopia, että vain puolisoiden perintönä saama omaisuus ei ole avio-oikeuden alaista omaisuutta.

Kun toinen puolisoista kuolee, tulee leski pääsääntöisesti kuolinpesän osakkaaksi. Lesken osakkuus jatkuu, kunnes kuolinpesän ositus on toimitettu. Ositus toimitetaan silloin, kun leskellä on avio-oikeus puolisonsa omaisuuteen. Mikäli avio-oikeus on suljettu pois avioehtosopimuksella, ei leski ole kuolinpesän osakas. Tällöin lesken ja kuolinpesän välillä ei suoriteta ositusta vaan omaisuuden erottelu. Avioehtosopimus ei kuitenkaan vaikuta lesken oikeuteen pitää kuolleen puolison jäämistöä tai puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä tai muuta jäämistöön kuuluvaa eloonjääneen puolison kodiksi sopivaa asuntoa ja asuinirtaimistoa jakamattomana hallinnassaan.

Mikäli naimisissa olevalla vainajalla ei ole rintaperillisiä eikä hän ole määrännyt omaisuudestaan testamentilla, perii leski hänet. Leski on kuolinpesän ainoa osakas. Tällaisessa tilanteessa leski perii puolisonsa, vaikka puolisot olisivat laatineet avio-oikeuden poissulkevan avioehtosopimuksen. Puolisoiden välinen avioehtosopimus saa kuitenkin merkitystä, kun leski kuolee ja hänen kuolinpesänsä tulee jaettavaksi ensiksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten ja lesken omien perillisten kesken.

Avioehtosopimus on määrämuotoinen asiakirja. Ollakseen voimassa se tulee rekisteröidä maistraatissa. Asiantuntevat lakimiehemme auttavat sinua, mikäli kaipaat apua avioehtosopimuksen laatimisessa sekä siihen liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]