Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjän oikeus myydä asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuin voi määrätä pesänselvittäjän huolehtimaan pesän hallinnosta ja selvitystoimenpiteistä, jos kuolinpesän osakas niin haluaa tai jonkun osakkaan osuus kuolinpesästä on määrätty ulosmitattavaksi. Myös kuolinpesän velkoja voi vaatia pesänselvittäjän määräämistä saataviensa turvaamiseksi. Pesänselvittäjästä on hyötyä erityisesti sellaisissa kuolinpesissä, joiden osakkaat eivät syystä tai toisesta kykene yhteistuumin huolehtimaan kuolinpesästä. Pesänselvittäjän velvollisuutena on selvittää kuolinpesän omaisuuden laajuus sekä huolehtia pesän varoista ja veloista. Velkojen maksaminen voi edellyttää kuolinpesän omaisuuden myymistä, jos pesän rahavarat eivät ole riittäviä. Pesänselvittäjän tulee ensisijaisesti pyrkiä myymään irtainta omaisuutta ja mahdollisuuksien mukaan tiedustella osakkaiden näkemyksiä myytävän omaisuuden valinnassa. Pesänselvittäjä ei kuitenkaan ole sidottu osakkaiden esittämiin vaatimuksiin, sillä hänen vastuullaan on tehdä kuolinpesän hallinnon ja selvittämisen kannalta välttämättömät toimenpiteet. Mikäli irtaimen omaisuuden realisointi ei riitä velkojen maksamiseksi, voi pesänselvittäjä myydä vainajan omistaman asunnon.

Pesänselvittäjän oikeus myydä asunto ja siihen liittyvät toimenpiteet riippuvat siitä, onko kyseessä kiinteistö vai asunto-osakkeet. Asunto-osakkeet rinnastuvat irtaimeen omaisuuteen, joten pesänselvittäjä voi myydä asunto-osakkeet samoin periaattein kuin muunkin irtaimiston. Jos asunto sen sijaan on kiinteistö, tulee pesänselvittäjän hankkia kaikkien kuolinpesän osakkaiden kirjallinen suostumus kyseistä myyntitoimenpidettä varten. Mikäli pesänselvittäjä ei saa kaikkien osakkaiden suostumusta, voi hän pyytää myyntilupaa tuomioistuimelta. Pesänselvittäjän tulee todistaa, että kuolinpesän selvitystoimenpiteitä ei ole mahdollista viedä loppuun lain edellyttämällä tavalla ilman kiinteistön myyntiä. Tuomioistuin kiinnittää lupahakemuksessa huomiota myyntitoimenpiteen välttämättömyyteen ja myyntihinnan suuruuteen suhteessa maksettavana oleviin velkoihin.

Mikäli vainaja oli avioliitossa, on leskellä pääsäännön mukaan oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämää asuntoa. Velkojien oikeuden katsotaan kuitenkin menevän lesken hallintaoikeuden edelle, joten pesänselvittäjä voi tarpeen vaatiessa ryhtyä asunnon realisointitoimiin lesken oikeuksista huolimatta. Luonnollisesti pesänselvittäjä ei voi kuitenkaan myydä lesken osuutta asunnosta, vaan realisointioikeus koskee ainoastaan vainajan nimissä ollutta omaisuutta.

Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä pesänselvittäjän oikeuksiin liittyen, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]