Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjän vastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänselvittäjällä on vastuu kuolinpesän hallinnosta sekä pesän saattamisesta sellaiseen tilaan, että perinnönjako voidaan toimittaa. Lisäksi pesänselvittäjä vastaa kuolinpesän velkojen maksamisesta. Jos pesänselvittäjä määrätään selvittämään kuolinpesän tilaa, pesän osakkaat menettävät niin hallinta- kuin edustusoikeudenkin. Pesän osakkaat voivat toimia kuolinpesän nimissä vain pesänselvittäjän nimenomaisen valtuutuksen nojalla. Pesänselvittäjän määrää aina tuomioistuin. Tuomioistuin antaa pesänselvittäjälle määräyskirjan, josta käy ilmi mitä kuolinpesää määräys koskee. Pesänselvittäjä on vastuussa kaikkien kuolinpesän osakkaiden etujen huomioon ottamisesta riippumatta siitä, kuka pesänselvittäjän määräämistä on hakenut. Vastuuseen kuuluu huolehtia kuolinpesän tilan selvittämisestä mahdollisimman joutuisasti ja tehokkaasti.

Pesänselvittäjän vastuulla on ottaa haltuun koko jäämistön omaisuus. Jos perunkirjoitusta ei ole vielä toimitettu, tulee pesänselvittäjän ryhtyä sen valmisteluun. Omaisuuden haltuunotto edellyttää, että pesänselvittäjä saa käsiinsä kaikki tarpeelliset asiakirjat, kuten osakkeet ja velkakirjat. Pesänselvittäjän on aloitettava tilinpito heti, kun hän on saanut koko jäämistön omaisuuden haltuunsa. Hänen täytyy myös saada selko jäämistön varoista ja veloista. Täyttääkseen velvoitteensa jäämistön jakokuntoon saattamisesta ja omaisuuden haltuunotosta pesänselvittäjä saattaa joutua nostamaan vahvistuskanteen varmistuakseen jäämistön laajuudesta. Kanne voi olla tarpeellinen esimerkiksi silloin, kun leski on luovuttanut jäämistön omaisuutta ilman osakkaiden suostumusta. Myös epäselvien omistussuhteiden osalta kanteen nostaminen saattaa olla välttämätöntä. Toisaalta kanne voi koskea myös kuolinpesään kuuluvien saatavien perimistä velalliselta.

Pesänselvittäjällä on vastuu omaisuuden arvioinnista ja oikeudellisten kysymysten ratkaisemisesta. Omaisuuden tarkka arviointi on tärkeä osa jäämistön jakokuntoon saattamista. Tarvittaessa pesänselvittäjä voi käyttää apunaan ulkopuolista asiantuntijaa, mutta tällöin hänellä on oltava osakkaiden suostumus. Pesänselvittäjä voi turvautua ulkopuoliseen apuun ilman osakkaiden suostumusta yleensä vain silloin, kun siitä ei aiheudu osakkaille ylimääräisiä kustannuksia tai se on välttämätöntä osakkaiden oikeusturvan toteutumisen kannalta.

Pesänselvittäjän vastuulla on pitää pesänselvityspöytäkirjaa ja pesänselvityskokouksia yhdessä kuolinpesään osallisten tahojen kanssa. Pesänselvittäjän on kuultava osakkaita kokousten ajankohdasta. Pesänselvityskokouksissa pesänselvittäjä keskustelee yhdessä kuolinpesän osallisten kanssa niistä toimenpiteistä, joita kuolinpesän selvittäminen ja jakokuntoon saattaminen edellyttää. Pesänselvittäjän tulee kirjata nämä toimenpiteet pesänselvityspöytäkirjaan ja toimia niiden mukaisesti. Pesänselvittäjä on velvollinen toimittamaan pöytäkirjan kaikille kokoukseen osallistuneille. Tarvittaessa myös velkoja tai ulosottomies on kutsuttava kokouksiin. Kokousten välisenä aikana pesänselvittäjällä on itsenäinen vastuu huolehtia kuolinpesän juoksevista asioista.

Pesänselvittäjän vastuuta koskevien lisäkysymysten osalta kannattaa olla yhteydessä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]