Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen lesken eläessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Naimisissa olleen henkilön kuoltua tämän leskellä on oikeus pitää vainajan jäämistö jakamattomana hallinnassaan. Kuolinpesä voi olla jakamattomana vuosikausia, eikä sitä ole pakko jakaa edes lesken kuoltua. Lesken oikeus ei kuitenkaan ole absoluuttinen, vaan kuolinpesä on jaettava, jos joku osakkaista vaatii jakoa. Tällöinkin leskeä suojaavat muun muassa oikeus hallita kuolinpesään kuuluvaa puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä tai muuta lesken kodiksi soveltuvaa asuntoa sekä koti-irtaimistoa. Lesken oikeus asua jäämistöön kuuluvassa asunnossa ei riipu siitä, kenelle asunnon omistusoikeus perinnönjaossa menee, vaan lesken hallintaoikeus vain rajoittaa omistajan mahdollisuuksia hyödyntää omaisuuttaan. Sen sijaan oikeutta asunnon hallintaan ei välttämättä ole, jos lesken omaan varallisuuteen sisältyy kodiksi sopiva asunto. Leskellä on myös oikeus olla luovuttamatta osituksessa tasinkoa ensiksi kuolleen puolison perillisille, jos leski on enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistanut osapuoli.

Perinnönjako lesken eläessä toimitetaan samojen sääntöjen mukaan kuin perinnönjako yleensäkin. Ensiksi on puolisoiden välillä toimitettava omaisuuden ositus, jos puolisoilla oli avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Osituksen toimittamisen myötä selviää vainajan jäämistön suuruus ja laatu. Osituksen jälkeen osakkaat voivat joko sopia perinnönjaosta itse, tai jos kuolinpesään on määrätty pesänjakaja, tämän avustuksella. Pesänjakaja voi myös päättää jaosta, jos sopimukseen ei päästä. Jos vainajalla oli rintaperillisiä, perivät he vainajan omaisuuden, ellei vainaja ollut laatinut tästä poikkeavaa testamenttia. Tällöinkin rintaperillisillä on oikeus lakiosaan. Jos taas rintaperillisiä tai testamenttia ei ole, perii leski. Jos leski perii, saavat ensiksi kuolleen puolison mahdolliset toissijaiset perilliset ensiksi kuolleen puolison osuutta vastaavan määrän omaisuutta jäämistöstä, kun leski myöhemmin kuolee. Jos vainaja oli laatinut testamentin, jaetaan omaisuus sen määräysten mukaan.

Kuolinpesä voidaan siis jakaa myös lesken eläessä normaaliin tapaan, mutta se voidaan niin haluttaessa jättää myös jakamattomana lesken haltuun, kuten usein tapahtuu. Jos jako kuitenkin päätetään suorittaa, tulee jaossa ottaa huomioon useita säännöksiä, joilla lesken asemaa on pyritty turvaamaan. Jotta perinnönjako tulisi toimitettua sekä kaikkien pesän osakkaiden, että lesken edun kannalta mahdollisimman hyvin ja riidoilta vältyttäisiin, on asiantuntijan puoleen kääntyminen suositeltavaa kuolinpesää jaettaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]