Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän hoitajan tehtävät

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilön kuoltua hänen varallisuuttaan ja velkoja nimitetään kuolinpesäksi. Kuolinpesään osallisia eli osakkaita ovat perilliset ja yleisjälkisäädöksen saajat sekä eloonjäänyt puoliso. Ennen kuin kuolinpesän varsinainen hallinto käynnistyy, täytyy kuolinpesää hallita väliaikaisesti. Väliaikaishallinnon jälkeen kuolinpesää hallitsevat sen oikeudenomistajat eli kuolinpesän osalliset yhteishallintona. Kuolinpesää voi hoitaa myös pesänselvittäjä.

 

Kuolinpesän hoitajan tehtävät väliaikaishallinnossa

Väliaikaishallintoa hoitaa lähtökohtaisesti osakas, joka asui perittävän kuollessa tämän kanssa tai joka muutoin voi pitää huolta omaisuudesta. Kuolinpesän väliaikaishallintoa voi hoitaa myös holhooja, toimitsija tai joku muu.

Väliaikaishallinnon ensisijaisena tarkoituksena on säilyttää kuolinpesän omaisuus varsinaista kuolinpesän hallintovaihetta varten. Tämän vuoksi väliaikainen pesänhoitaja voi realisoida omaisuutta ainoastaan kuolinpesän lukuun ja vain tilanteissa, joissa omaisuus on vaarassa pilaantua.

Väliaikaishallintoa hoitavan osakkaan on viivytyksettä annettava kuolemantapauksesta tieto muille osakkaille. Mikäli jollekin osakkaista on tarpeen uskottu mies, ilmoitus tulee tehdä oikeudelle tai tuomarille.

Mikäli kukaan edellä mainituista osapuolista ei ryhdy hoitamaan vainajan omaisuutta, tulee sen, kenelle omaisuus olosuhteisiin katsoen lähinnä kuuluu, ottaa omaisuus haltuunsa sekä kutsua paikalle osakas tai ilmoittaa kuolemantapauksesta oikeudelle.

 

Kuolinpesän hoitajan tehtävät yhteishallinnossa

Yhteishallinnossa pyritään selvittämään kuolinpesä jakokuntoon perittävän kuoleman ja perinnönjaon välisenä aikana. Yhteishallinnossa jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus osallistua yhteishallintoon. Yhteishallinnon osakkaan oikeus osallistua yhteishallintoon ei ole riippuvainen hänen jäämistöosuutensa suuruudesta. Osakkaat siis hoitavat kuolinpesää yhteishallintovaiheessa yhteisesti.

Yhteishallinnon hoitamiseen kuuluu kaikki jäämistöomaisuuden selvittämiseksi, hoitamiseksi, säilyttämiseksi ja kartuttamiseksi tehtävät toimet. Tällöin päätetään esimerkiksi omaisuuden tosiasiallisesta hoitamisesta, velkojen maksamisesta, omaisuuden luovuttamisesta sekä vuokrasopimusten irtisanomisesta. Yhteishallinto puretaan perinnönjaossa.

Yhteishallinnossa kuolinpesän omaisuudesta määrääminen edellyttää lähtökohtaisesti osakkaiden yhteistä päätöstä. Tämä koskee esimerkiksi luovutus-, vuokraus- ja panttaustoimenpiteitä. Poikkeuksellisesti toimenpiteet, jotka eivät siedä viivytystä, voidaan suorittaa, vaikka kaikkien osakkaiden suostumusta ei saada hankituksi.

Kuolinpesän yhteishallinto koskee myös kuolinpesän ja verottajan välistä suhdetta. Lähinnä tämä tarkoittaa sitä, että verottaja ei voi sivuuttaa kuolinpesän yhteishallintosäännöksiä omassa toiminnassaan.

 

Pesänselvittäjän tehtävät

Kuolinpesä voidaan luovuttaa myös pesänselvittäjän hoidettavaksi. Pesänselvittäjä voi olla esimerkiksi lakimies. Pesänselvittäjän tulee huolehtia osakkaiden sijasta samoista toimista kuin edellä on mainittu kuolinpesän osakkaiden hallinnon osalta.

Yhteenveto

  • ​Kuolinpesän väliaikaishallintoa hoitaa osakas, joka on asunut perittävän kanssa tämän kuollessa, tai joka voi muuten pitää huolta omaisuudesta.
  • Väliaikaishallintoa hoitavan osakkaan on viivytyksettä annettava kuolemantapauksesta tieto muille osakkaille
  • Yhteishallinnossa jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus osallistua yhteishallintoon ja osakkaat hoitavat kuolinpesää yhteisesti
  • Yhteishallinto puretaan perinnönjaossa
  • Yhteishallinnossa kuolinpesän omaisuudesta määrääminen hoidetaan pääsääntöisesti osakkaiden yhteisymmärryksellä. Poikkeuksena kiireelliset toimenpiteet voidaan suorittaa ilman kaikkien osakkaiden suostumusta.

Summary in English

  • The temporary administration of the estate is handled by a co-owner of the estate who lived with the inheritor at the time of his death, or who can otherwise take care of the property.
  • The heir managing the temporary administration must immediately inform the other estate heirs about the death.
  • In joint administration, each co-owner of the estate has the right to participate in the joint administration and the shareholders manage the estate jointly.
  • The joint administration is dismantled in the division of inheritance.
  • In joint administration, the determination of the estate's assets is generally handled by the common agreement of the co-owners. As an exception, urgent measures can be carried out without the consent of all co-owners.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin ja miksi kuolinpesä voidaan luovuttaa pesänselvittäjän hoidettavaksi?

Tuomioistuin voi määrätä yhdenkin kuolinpesän osakkaan aloitteesta pesänselvittäjän hoitamaan kuolinpesän hallintoa. Lähtökohtaisesti pesänselvittäjä määrätään tilanteissa, joissa osakkaat eivät saa asioita keskenään sovituksi. Jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus vaatia pesänselvittäjän määräämistä.

2. Mitä jos ei saa kaikkien yhteishallinnon osakkaiden lupaa toimenpiteeseen, joka on erittäin kiireellinen?

Yhteishallinnossa kuolinpesän omaisuuden käyttöön liittyvät päätökset tehdään yleensä yhdessä osakkaiden kesken. Kuitenkin kiireellisissä tapauksissa, joissa päätöksen lykkääminen ei ole mahdollista, toimenpiteet voidaan toteuttaa, vaikka kaikkien osakkaiden suostumusta ei ole saatu.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kuolinpesä voidaan luovuttaa pesänselvittäjän, kuten lakimiehen hoidettavaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]