Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja kiinteistövero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistöistä tulee Suomessa lähtökohtaisesti maksaa kiinteistöveroa kyseisen kunnan kunnanvaltuuston vahvistaman veroprosentin mukaan kiinteistön arvosta. Verosta vapaita kiinteistöjä ovat kuitenkin muun muassa metsä- ja maatalousmaa. Myös kuolinpesään kuuluvat kiinteistöt ovat veronalaisia samojen sääntöjen mukaan kuin muutkin kiinteistöt. Kiinteistöveron on velvollinen maksamaan se kiinteistön omistaja, joka omisti kiinteistön verovuoden alussa. Kuolinpesään kuuluvasta kiinteistöstä verotetaan siis nimenomaan kuolinpesää ja kuolinpesän osakkaat vastaavat kiinteistöverosta yhteisvastuullisesti. Perinnönjaon jälkeen kiinteistön omistus siirtyy sille osakkaalle tai niille osakkaille, joiden perintöosuuteen kiinteistö on tullut. Kiinteistöverosta kyseiset osakkaat vastaavat kuitenkin vasta siitä vuodesta alkaen, jonka alussa he omistavat kiinteistön, ei siis käytännössä vielä perinnönjakovuodelta ellei jakoa ole tehty vuoden ensimmäisenä päivänä.

Kiinteistöveron maksaa siis pääsääntöisesti kiinteistön omistaja kuten kuolinpesä. Laissa on kuitenkin erityissäännös kiinteistöveron maksuvelvollisuudesta silloin, kun kiinteistöllä on omistajan veroinen haltija. Omistajan veroisella haltijalla tarkoitetaan muun muassa henkilöä, jolla on testamenttiin, lesken oikeuteen hallita kodikseen sopivaa asuntoa tai muuhun vastaavaan perusteeseen nojautuen, vastikkeeton hallintaoikeus kiinteistöön kalenterivuoden alussa. Omistajan veroinen haltija onkin velvollinen suorittamaan kiinteistöverosta sen määrän, joka vastaa hänen hallintaansa kuuluvaa osaa kiinteistöstä. Jos siis esimerkiksi leski hallitsee kuolinpesään kuuluvaa asuinkiinteistöä kokonaisuudessaan, vastaa hän koko kiinteistöverosta.

Kuolinpesä on siis normaalisti kiinteistöverovelvollinen perinnönjakoa seuraavaan vuoteen saakka, jolloin verovelvollisuus siirtyy kiinteistön uudelle omistajalle. Muun muassa käyttöoikeustestamentin saaja voi kuitenkin olla velvollinen suorittamaan kiinteistöveron hallintaoikeutensa nojalla. Joskus kuolinpesä voidaan pitää jakamattomana vuosikymmeniä, ja tänä aikana kuolinpesä maksaa kiinteistöverot, ellei hallintaoikeutta ole tai asiasta ei toisin sovita. Kiinteistöveroon ja sen maksamiseen kuolinpesässä liittyvissä kysymyksissä lisää vastauksia saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]