Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän kiinteistön omistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesällä tarkoitetaan vainajan varojen ja velkojen muodostamaa taloudellista kokonaisuutta. Jos perillisiä on useampi kuin yksi, he muodostavat yhdessä niin sanotun jakamattoman kuolinpesän, kunnes omaisuus on saatu jaettua. Kaikki omaisuus kuuluu kuolinpesään perinnönjakoon asti, myös kiinteistöt.

Kuolinpesään kuuluva varallisuus on ennen perinnönjakoa pesän osakkaiden jaottomassa yhteisomistuksessa. Jaoton yhteisomistus tarkoittaa sitä, että osakkaiden omistusoikeuden kohde on osuus kaikesta kuolinpesään kuuluvasta varallisuudesta. Kukaan ei omista määräosaa mistään esineestä. Kuolinpesän omaisuuteen voi kuulua yksi tai useampi kiinteistö.

Kuolinpesän osakkaat hallitsevat pesää yhdessä. Yhteishallinnossa päätökset tehdään kuolinpesän osakkaiden yksimielisellä päätöksellä. Osakkaat voivat päättää pitää kuolinpesän toistaiseksi jakamattomana joko kokonaisuudessaan tai osittain. Niinpä kuolinpesään kuuluva kiinteistö voidaan jättää jakamattomaksi pitkäksikin aikaa. Pesän osakkaat voivat yhdessä päättää mitä kuolinpesän kiinteistöille tehdään, muutamaa poikkeustilannetta lukuun ottamatta.

Jos kiinteistö halutaan myydä, on kaikkien pesän osakkaiden oltava yksimielisiä siitä. Kiinteistön myyminen ei siten ole mahdollista, mikäli joku osakkaista vastustaa sitä. Kiinteistö voidaan myös vuokrata ulkopuolisille tahoille. Jakamattoman kuolinpesän tulot ja menot sekä varallisuus verotetaan pelkästään kuolinpesästä. Kiinteistöä vuokrattaessa vuokratulot kuuluvat kuolinpesälle eikä pesän osakkaille. Jakamaton kuolinpesä on erillinen verovelvollinen. Niinpä myös kiinteistön verot on maksettava kuolinpesän varoilla. Kuolinpesä maksaa kiinteistöveroa ainoastaan rakennuksista ja tonttimaasta, mutta ei pellosta tai metsästä.

Jos vainajan jälkeen jäi leski, hänellä on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan sellainen kiinteistö, joka on toiminut puolisoiden yhteisenä kotina. Tätä kutsutaan lesken asumisoikeudeksi. Lesken asumisoikeus on elinikäinen. Niin kauan kuin lesken asumisoikeus on voimassa kuolinpesän osakkaat eivät saa myydä lesken hallitsemaa kiinteistöä ilman hänen suostumustaan. Jos leskellä on hallintaoikeus kiinteistöön, hän myös vastaa sen verosta ja muista kustannuksista.

Hallintaoikeus kiinteistöön voi tietysti kuulua jollekin muulle kuin leskelle. Myös kuolinpesän osakkailla voi olla hallintaoikeus kiinteistöön. Hallintaoikeuden haltija saa nauttia kiinteistön tuotosta ja vastaa samalla myös kiinteistön kustannuksista ja verosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]