Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän päätöksenteko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tavallisin kuolinpesän hallintomuoto on osakkaiden yhteishallinto. Jos pesässä on kaksi tai useampia osakkaita hallitsevat he yhdessä jäämistöä ja tekevät yhdessä jäämistöä koskevat päätökset aina perinnönjakoon saakka. Päätöksenteon tulee lähtökohtaisesti olla yksimielistä, eikä esimerkiksi enemmistöpäätös ole mahdollinen. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saajat ja eloonjäänyt puoliso, jos ositusta ei ole vielä toimitettu ja puolisoilla oli avio-oikeuden alaista omaisuutta. Leski on kuitenkin osakas myös myöhemmin, jos hän on perillinen tai yleistestamentinsaaja. Osakkaat hallitsevat pesänselvitystä varten yhdessä jäämistöä, mikäli erityistä kuolinpesän hallintoa ei ole järjestetty ja tällöin he edustavat pesää kolmatta vastaan. Osakkaat myös toimivat kantajina ja vastaajina pesää koskevissa asioissa. Sellainen toimenpide, joka ei siedä viivytystä, voidaan kuitenkin tehdä, vaikkei kaikkien osakkaiden suostumusta saada hankituksi.

Kuolinpesän osakkaiden yhteishallinnossa päätöksenteko suoritetaan siis pääsääntöisesti yhdessä ja yksimielisesti. Kuolinpesän osakkaat voivat tehdä sopimuksen kuolinpesän yhteishallinnosta määräajaksi tai toistaiseksi voimassaolevaksi. Sopimuksella osakkaat voivat organisoida ja tarkentaa kuolinpesän hallintoa ja päätöksentekoa haluamallaan tavalla sekä sitoutua pesän pitämiseen jakamattomana sopimuksen keston ajan. Toinen tapa nopeuttaa ja selkeyttää kuolinpesän päätöksentekoa on jonkun osakkaan tai joidenkin osakkaiden valtuuttaminen hoitamaan tiettyjä kuolinpesää koskevia, esimerkiksi verotukseen liittyviä asioita. Lisäksi päätöksenteossa tulee aina myös huomioida osakkaiden mahdollinen edunvalvonnan tarve sekä joissain tapauksissa tarvittavat maistraatin luvat päätöksille.

Mikäli osakas ei ole tyytyväinen kuolinpesän yhteishallintoon ja siinä tapahtuvaan päätöksentekoon, voi hän hakea pesänselvittäjän määräämistä.  Pesänselvittäjää ei osakkaan hakemuksesta voida määrätä, mikäli sopimus kuolinpesän yhteishallinnosta on voimassa. Muissa tapauksissa pesänselvittäjä kuitenkin määrätään, ja tämä ottaa pesän omaisuuden hallintaansa sekä ryhtyy kaikkiin pesän selvittämiseksi tarpeellisiin toimiin. Perinnönjakoa varten pesään voidaan taas määrätä pesänjakaja, tai pesänselvittäjä voi osakkaiden pyynnöstä jatkaa pesänjakajana. Jos osakkaat eivät tällöin pääse yksimielisyyteen jaosta, päättää pesänjakaja myös siitä heidän puolestaan. Osakkaat voivat halutessaan moittia pesänjakajan toimittamaa jakoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]