Minilex - Lakipuhelin

Jakamattoman kuolinpesän hallinto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilön kuoltua muodostuu kuolinpesä, joka käsittää vainajan varat ja velat. Kuolinpesä ei ole itsenäinen oikeushenkilö, vaan osakkaidensa yhteenliittymä. Kuolinpesän osakkaita ovat vainajan perilliset, avio-oikeudellinen leski sekä mahdolliset yleisjälkisäädöksen saajat. Osakkaat saavat jakamattoman kuolinpesän yhteishallintaansa sen muodostuessa. Väliaikainen pesänhoitaja saattaa ottaa kuolinpesän hallintaansa siksi aikaa, että kuolinpesän osakkaat ovat kykeneviä hallitsemaan pesää yhdessä.

Kuolinpesän yhteishallinto tarkoittaa sitä, että kuolinpesän osakkaat hallinnoivat pesää yhdessä. Yhteishallinnon pääpiirre on yksimielisyys, kaikkien osakkaiden tulee olla samaa mieltä pesässä suoritettavista toimenpiteistä. Kiireelliset toimet saa kuitenkin yksikin osakas suorittaa. Yhteishallinto tarkoittaa myös yhteistä velkavastuuta kuolinpesän veloista, mikäli pesää ei luovuteta ajoissa konkurssiin tai pesänselvittäjälle. Yhteishallinto lakkaa pesän tullessa selvitetyksi ja kuolinpesän hallinnon tarkoitus on saattaa pesä jakokuntoon.

Usein kuolinpesän osakkaat valtuuttavat jonkun osakkaan toimimaan kuolinpesän hoitajana. Vaihtoehtoisesti osakkaat voivat luovuttaa pesän pesänselvittäjän hallinoitavaksi. Pesänselvittäjän hakemista voi jokainen osakas hakea yksinkin käräjäoikeudelta.

Jos pesänselvittäjä määrätään hallinnoimaan kuolinpesää, ei osakkailla ole enää oikeutta pesän hallintoon. Kun pesänselvitys loppuu, ilmoittaa pesänselvittäjä asiasta osakkaille. Pesänselvittäjällä on oikeus kohtuulliseen palkkioon selvittämisestä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]