Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä työnantajana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä muodostuu perinnönjättäjän kuoltua hänen varoistaan ja veloistaan, ja kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentinsaajat ja usein myös eloonjäänyt puoliso, mikäli tällä on avio-oikeus kuolleen puolison omaisuuteen. Vaikka kuolinpesä ei ole oikeushenkilö, kuten esimerkiksi yhtiö on, se kuitenkin voi toimia osakkaistaan erillisenä ja kuolinpesän nimissä. Näin kuolinpesä voi esimerkiksi ostaa ja myydä omaisuutta, toimia vuokranantajana tai työnantajana.

Kuolinpesä voi palkata esimerkiksi henkilön siivoamaan tai remontoimaan kuolinpesän omaisuutta. Jos perinnönjättäjä on toiminut työnantajana, siirtyy työnantajan asema yleensä kuolinpesälle. Kuolinpesän velvoitteet työnantajana vastaavat pääosin muidenkin työnantajien velvoitteita. Kuolinpesä kuuluu kuitenkin ns. kotitaloustyönantajiin, jolloin vähäisemmästä teetetystä työstä voi saada ennakonpidätyshuojennuksen. Muuten työnantajan velvollisuuksiin kuuluu esimerkiksi ennakonpidätysvelvollisuus, työnantajan sosiaaliturvamaksu ja työntekijän eläkevakuutus, mikäli maksetun palkan määrä ylittää tietyt rajat. Kuolinpesä saattaa olla velvollinen myös ottamaan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen ja muita vakuutuksia sekä maksamaan työnantajan työttömyysvakuutusmaksun. Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu myös pitää kirjaa muun muassa maksetuista palkoista. Pesän osakkaat yleensä vastaavat kuolinpesän hallinnosta ja näin ollen työnantajan velvoitteista huolehtiminen on pesän osakkaiden vastuulla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]