Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus vainajan pankkitiliin


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kun henkilö siirtyy ajasta iäisyyteen, syntyy kuolinpesä. Vainajan tilille talletetut varat siirtyvät kuolinpesän osakkaiden yhteishallintaan. Leski on kuolinpesänsä osakas, mikäli puolisoiden välillä oli tehty yleistestamentti. Toisin sanoen, mikäli vainaja oli testamentannut esimerkiksi koko omaisuutensa leskelle, leski on kuolinpesän osakas. Leskestä tulee vainajan kuolinpesän osakas toisaalta myös perijänä, mikäli vainajalla ei ollut rintaperillisiä, eikä hän ollut tehnyt testamenttia. Leski voi siis olla kuolinpesän osakas myös yhtäaikaisesti sekä perijänä että yleistestamentin saajana.

Kuolinpesän osakaspiiristä riippuen siirtyy käyttöoikeus myös vainajan pankkitilin varoihin. Kuitenkin vakiintuneesta pankkikäytännöstä johtuen kaikki vainajan antamat tilin käyttöoikeudet lakkautetaan. Valta antaa käyttöoikeuksia tilin varoihin siirtyy kuolinpesälle.

Leskellä on oikeus hallita vainajan pankkitilin varoja yksin, mikäli hän on kuolinpesän ainoa osakas. Sen sijaan, mikäli kuolinpesään kuuluu useita osakkaita, päättävät osakkaat varojen käytöstä yhteisesti. Jos kuolinpesään on määrätty pesänselvittäjä tai –jakaja, vain hänellä on kuolinpesän varoihin käyttöoikeus. Sillä, joka on määrätty pesänhoitajaksi, on vara nostaa rahaa tililtä ainoastaan, jos hän on pesän ainoa osakas. Pesänhoitaja saa käyttää tiliä myös, mikäli kaikki osakkaat ovat hänelle tällaisen valtuutuksen antaneet. Varat jaetaan lopullisesti perinnönjaossa, joka toimitetaan pesänselvityksen jälkeen.

Jäämistöoikeudellissa asioissa kannattaa olla tarkkana, millaisiin papereihin nimikirjoituksensa raapustaa. Siispä jos eteesi on tuotu esimerkiksi kuolinpesän yhteishallintoa koskeva sopimus, noudata varovaisuutta. Suosittelen tarkistuttamaan paperin sisällön lakimiehellämme. Hän avaa tarkemmin, mitä seuraamuksia sopimuksesta olisi. Hän voi myös auttaa sinua neuvottelemaan itsellesi edullisen lopputuloksen! Tartu puhelimeen ja pääset yhdellä soitolla rutkasti eteenpäin mietteissäsi!

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa