Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus vainajan pankkitiliin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun henkilö kuolee, syntyy kuolinpesä. Vainajan tilille talletetut varat siirtyvät kuolinpesän osakkaiden yhteishallintaan. Leski on kuolleen puolisonsa kuolinpesän osakas, jos puolisoiden välillä oli tehty yleistestamentti. Toisin sanoen, mikäli vainaja oli testamentannut esimerkiksi koko omaisuutensa leskelle, leski on kuolinpesän osakas. Leski voi olla puolisonsa kuolinpesän osakas toisaalta myös perillisenä, mikäli vainajalta ei jäänyt rintaperillisiä eikä hän ollut tehnyt testamenttia. Leski voi olla kuolinpesän osakas yhtäaikaisesti sekä perijänä että yleistestamentinsaajana.

Leskellä on oikeus hallita kuolleen puolisonsa pankkitilin varoja yksin, mikäli hän on kuolinpesän ainoa osakas. Jos kuolinpesään kuuluu useita osakkaita, päättävät he varojen käytöstä yhteisesti. Jos kuolinpesään on määrätty pesänselvittäjä tai –jakaja, vain hänellä on käyttöoikeus kuolinpesän varoihin. Varat jaetaan lopullisesti perinnönjaossa, joka toimitetaan pesänselvityksen jälkeen.

Jäämistöoikeudellissa asioissa kannattaa olla tarkkana. Siispä jos eteesi tuodaan esimerkiksi kuolinpesän yhteishallintoa koskeva sopimus, lue se huolellisesti. Suosittelemme tarkistuttamaan paperin sisällön myös lakimiehellämme. Hän avaa tarkemmin, mitä seuraamuksia sopimuksesta aiheutuu. Hän voi myös auttaa sinua neuvottelemaan itsellesi edullisemman lopputuloksen. Tartu puhelimeen ja tule viisaammaksi yhdellä soitolla!

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa