Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä yhtymän osakkaana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Verotusyhtymä on kahden tai useamman tahon muodostama yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on kiinteistön käyttö, vuokraus tai viljely. Yhtymiä ovat maatalous-, kiinteistö- ja metsäyhtymät, jotka on perustettu elinkeinotoiminnan harjoittamista varten. Jakamaton kuolinpesä on erillinen verovelvollinen, joka voi tulla myös yhtymän osakkaaksi osakkaan kuoleman johdosta. Kuolinpesää ei ole lain mukaan velvollisuutta jakaa, mutta se saattaa olla verotuksellisesti edullisempi ratkaisu tapauksesta riippuen. Kuolinpesä muuttuu yhtymäksi, kun suoritetaan perinnönjako tai ositus, ja kuolinpesän osakkaat jatkavat maatalouden harjoittamista yhteiseen lukuun.

Elinkeinotoimintaa harjoittavaa kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena kolmelta perittävän kuolinvuotta seuraavalta vuodelta, jonka jälkeen sitä verotetaan yhtymänä. Kuolinpesä voidaan purkaa yhtymäksi ja harjoittaa metsätaloutta yhtymänä. On myös mahdollista perustaa yhteisomistussuhde tai jakaa kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta joko erillisiksi kiinteistöiksi, tai antaa yhdelle perillisistä esimerkiksi kuolinpesään kuuluva metsä ja muille perillisille muuta omaisuutta. Kuolinpesän omaisuus voidaan myös myydä ulkopuoliselle henkilölle ja jakaa myynnistä saadut varat perillisten kesken.

Jos puolisot ovat aiemmin harjoittaneet yhdessä maataloutta ja omistaneet maatilan yhdessä, sen tulo verotetaan toisen puolison kuolinvuoden jälkeisiltä vuosilta kuolinpesänä aina siihen saakka, kunnes ositus on toimitettu. Jos leski omistaa yksin jotain varallisuutta, joka kuuluu yhdessä harjoitettuun maatalouteen, leski ja vainajan kuolinpesä muodostavat yhtymän, joka jatkaa maataloutta niistä menojäännösarvoista, joita puolisoilla oli. Osituksen tekemisen jälkeen leski ja kuolinpesä muodostavat maatalousyhtymän, mikäli he harjoittavat yhdessä maataloutta.

Yhtymän osakkaana olevan kuolinpesän jakamista ja yhtymän toimialan jatkamista kannattaa harkita tapauksittain haluttujen vero- ja omistusvaikutusten valossa. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja kuolinpesän jakamiseen ja säilyttämiseen liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]