Minilex - Lakipuhelin

Ositus kahden kuolinpesän välillä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaressa säädetään perinnönjaosta. Perinnönjako tulee suorittaa kuolinpesästä. Mikäli vainaja oli naimisissa, tulee aina ennen perinnönjakoa suorittaa ositus. Osituksella tarkoitetaan puolisoiden omaisuuden jakamista lähtökohtaisesti tasan, ellei avioehtoja tai muita sopimuksia kuten testamenttia ole. Tämän osituksen toimittamisen jälkeen voidaan vasta suorittaa lakimääräinen omaisuuden jakaminen perimysjärjestyksen mukaan. On kuitenkin mahdollista, että puolisot kuolevat lähes yhtäaikaisesti tai ositusta ei jostain syystä ole suoritettu eikä pesää jaettu ennen toisenkin puolison kuolemaa.

Tällöin on kyse siitä, että ositus tulee suorittaa kahden kuolinpesän välillä. Omaisuudet tulee jakaa samalla tavalla kummallekin puoliksi kuin normaalissa osituksessakin, mutta omaisuusosuudet tulevat vain kuolinpesien hallintaan. Ositus tulee suorittaa sen vuoksi, että kuolinpesien osakkaat eivät ole välttämättä samoja. Sen vuoksi tulee osoittaa kuolinpesiin kuuluvat omaisuudet ennen omaisuuden jakamista kuolinpesän osakkaille.

Kuten osituksessakin, myös kuolinpesien osituksessa tulee maksaa tasinkoa toiselle kuolinpesälle, mikäli osituksessa toisella puolisoista on enemmän omaisuutta, eikä avioehtoa ole. Kahden kuolinpesän ositus siis noudattaa lähtökohtaisesti samoja sääntöjä kuin normaali ositus puolisoiden eläessäkin. Vasta kun ositus on toimitettu ja mahdolliset tasingot jaettu, voidaan toimittaa kuolinpesien jako perillisten kesken.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]