Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä jätetään jakamatta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjättäjän kuoltua hänen omaisuutensa muodostaa kuolinpesän, jonka osakkaita perilliset ovat. Kuolinpesä lakkaa olemasta, kun perinnönjako on suoritettu loppuun. Perinnönjakoon voidaan ryhtyä heti perinnönjättäjän kuoleman jälkeen tai kuolinpesä voidaan jättää osakkaiden sopimuksella jakamatta, sillä laissa ei ole säädetty perinnönjaolle mitään määräaikoja.

Perunkirjoitus ja perinnönjako ovat kaksi eri toimitusta, joita ei tarvitse tehdä samanaikaisesti. Perinnönjättäjän kuoleman jälkeen täytyy kuitenkin toimittaa määräajassa perunkirjoitus ja laatia perukirja. Perukirjan perusteella määrätään perintövero. Perintövero tulee yleensä maksettavaksi, vaikka perintö jätettäisiin toistaiseksi tai määräajaksi jakamatta.

Jokainen pesän osakas voi vaatia pesänjakoa, joten pesän jakamatta jättäminen vaatii kaikkien osakkaiden suostumuksen. Kuolinpesän osakkaat hallitsevat kuolinpesää ja hallinnointi yleensäkin perustuu osakkaiden yhteisymmärrykseen ja yksimielisyyteen, ellei toisin ole sovittu. Osakkaan vaatimuksesta jako on toimitettava ja pesä jaetaan kokonaisuudessaan, ellei toisin ole sovittu. Pesä voidaan jakaa myös osittain, mutta tähänkin vaaditaan kaikkien osakkaiden suostumus. Jos jaon toimittaa pesänjakaja, pesänjakajalla on toimivalta tehdä päätökset jaosta noudattaen laissa säädettyjä periaatteita. Pesänjakaja on tarpeen esimerkiksi silloin, jos pesän yhteishallinto ei onnistu.

Osakkaat voivat halutessaan tehdä nimenomaisen sopimuksen kuolinpesän yhteishallinnosta, jos pesä jätetään jakamatta. Tällaisesta sopimuksesta on erikseen laissa säädetty. Sopimus voi olla suullinen tai kirjallinen. Kirjallisen sopimuksen laatiminen on suositeltavaa, jos odotettavissa on ongelmia pesän yhteishallinnossa. Sopimuksessa voidaan yksilöidysti ja varsin vapaasti sopia kuolinpesää koskevista toimenpiteistä ja esimerkiksi siitä, jätetäänkö pesä jakamatta toistaiseksi vai määräajaksi. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi osakas irtisanoa kolmen kuukauden irtisanomisajalla, ellei toisin ole sovittu. Irtisanomisen jälkeen voidaan vaatia perinnönjakoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]