Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä perukirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä syntyy kuolemantapauksen sattuessa. Ensimmäinen vaihe pesän selvittämisessä on perunkirjoituksen toimittaminen. Perunkirjoitus täytyy toimittaa kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta, lisäaikaa voi saada erityisestä syystä. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja -niminen asiakirja, jossa on lueteltu vainajan omaisuus sekä velat. Tämä artikkeli koskee perukirjan sisältöä.

Perukirja toimii kuolinpesän omaisuusluettelona, osakasluettelona sekä veroilmoituksena. Perukirjassa on ensinnäkin mainittava itse toimitusta koskevat tiedot. Mainittava on toimituksen aika ja paikka, vainajan täydellinen nimi, ammatti ja kotipaikka sekä syntymä- ja kuolinpäivä, osakkaiden, puolison ja mahdollisen testamentin saajan nimet ja osoitetiedot sekä henkilötunnukset. Perillisten kohdalla tulee ilmetä myös, miten he ovat vainajalle sukua. Perillinen on mainittava, vaikka hänelle ei tulisi mitään pesän omaisuudesta. Jollei jotakin edellä mainittua seikkaa voida ilmoittaa, on siitä ja sen syystä tehtävä merkintä perukirjaan. 

Perukirjasta tulee myös käydä selville, ketkä osallistuivat perunkirjoitustilaisuuteen. Milloin jollekin edellä mainitulle henkilölle ei ole annettu tietoa toimituksesta, on se, sekä syy siihen perukirjassa mainittava. Jos joku, jolle tieto on toimitettu, ei ole saapunut, on perukirjaan merkittävä, milloin ja millä tavalla hänelle oli tieto annettu.

Lisäksi perukirjaan tulee listata pesän varallisuus. Pesän varat ja velat on merkittävä perukirjaan sellaisina kuin ne kuoleman tapahtuessa olivat. Perukirjassa on mainittava myös varojen arvo. Jos vainajan jälkeen on elossa puoliso, on myös tämän varat ja velat merkittävä perukirjaan. Milloin jommallakummalla puolisolla oli omaisuutta, johon toisella ei ollut avio-oikeutta, on perukirjassa mainittava, mihin sanottu seikka perustuu. Jos puolisoilla oli yhteistä omaisuutta tai velkaa, on perukirjassa mainittava, mitä siitä tulee kumpaisenkin osalle. Perukirjassa on lisäksi mainittava ennakkoperintö, sekä muu pesään kuulumaton omaisuus, joka on otettava huomioon perillisen lakiosan suuruutta määrättäessä.

Jos perittävä on tehnyt testamentin tai avioehtosopimuksen, on se otettava tai oikeaksi todistettuna jäljennöksenä liitettävä perukirjaan. Sama koskee muita asiakirjoja ja muita täydentäviä tietoja ja selvityksiä, jotka ovat tarpeen pesän tilan selville saamiseksi. Perukirjaan on niin ikään liitettävä kirkonkirjan tai vastaavan rekisterin ote, josta käy selville eloonjäänyt puoliso ja perilliset. Jos perinnönjako on jo toimitettu, tulee perukirjaan liittää myös kopio perinnönjakokirjasta.

Perukirjan kopio lähetetään verohallinnolle. Tämän jälkeen verottaja käsittelee asiakirjan, laskee osakkaiden perintöosuudet ja määrää sen perusteella maksettavaksi tulevan perintöveron.

Perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin. Siksi voikin olla hyvä kääntyä lakimiehen puoleen mieltä askarruttavissa asioissa. Lisätietoa ja apua perintöoikeudellisiin ongelmiin tarjoavat Minilexin lakimiehet, Minilexin lakipuhelin, sekä Minilexin muut artikkelit

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Perunkirjoitus tulee toimittaa 3 kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta ja siitä kuukauden kuluessa perukirjan kopio tulee lähettää verohallinnolle

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]