Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeudet avoliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolisolla on huomattavasti heikompi asema puolison kuollessa kuin avioliitossa. Avopuolisot eivät saa avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, eivätkä he peri toisiaan ilman testamenttia. Avoliiton päättyessä kuoleman johdosta, avoleski pitää oman omaisuutensa ja kuolleen avopuolison perilliset perivät hänen omaisuutensa. Yhteisen omaisuuden yhteisomistussuhde puretaan ja jaetaan. 

Avoleskellä ei myöskään ole oikeutta jäädä asumaan avopuolisoiden yhteiseen kotiin tai kuolleen avopuolison omistamaan asuntoon. Avioliitossa puolestaan leski saa jakamattoman käyttöoikeuden asuntoon. Jos avopuolisot omistavat asunnon yhdessä, voi asunnon myynti olla välttämätöntä perinnön jaon toimittamiseksi. Kuitenkin, jos avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai avopuolisoilla on yhteinen lapsi, voi avoleskellä olla oikeus avustukseen. Avustuksen saaminen edellyttää sitä, että lesken toimeentulo on heikentynyt avopuolison kuoleman vuoksi ja avustus on tarpeen toimeentulon turvaamiseksi. Avustus voi olla esimerkiksi määräaikainen käyttöoikeus asuntoon. 

Ainoa keino, miten avopuolisot voivat suojella toistensa oikeuksia, on laatia testamentti. Testamentilla perittävä voi määrätä vapaasti omaisuudestaan. Ainoa rajoitus on, että testamentilla ei voi loukata lasten oikeutta lakiosaan. 

Lakipuhelin kertoo tarkemmin avolesken oikeuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa