Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus kodin irtaimistoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaren säännöksillä on pyritty turvaamaan lesken asemaa puolison kuollessa.

Leskellä on aina oikeus pitää hallussaan puolisoiden yhteistä kotia sekä sen irtaimistoa, eikä muilla perillisillä ole tähän oikeuteen mahdollisuutta puuttua. Tätä oikeutta kutsutaan lesken vähimmäissuojaksi. Leski saa säilyttää irtaimistoa haluamallaan tavalla ja valitsemassaan paikassa vapaasti, sekä käyttää irtaimistoa kuten parhaaksi näkee. Irtaimistoon ei lasketa kuuluvaksi arvoesineitä, taidekokoelmia tai ajoneuvoja. Leskellä on oikeus vedota vähimmäissuojaan riippumatta siitä, onko omaisuus avio-oikeuden alaista vai ei. Jos lesken omaan omaisuuteen kuuluu oma asumiskelpoinen asunto, ei edellä mainittua oikeutta ole.

Lähtökohtaisesti leskellä on oikeus hallita koko jäämistöä jakamattomana, jos ensin kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillinen. Tämä oikeus on nimeltään lesken enimmäissuoja. Mikäli rintaperillinen vaatii jakoa, supistuu oikeus lesken vähimmäissuojaksi. 

Vinkit

  • Leskellä on aina, rintaperillisen vaatimuksista huolimatta, oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteistä kotia ja sen irtaimistoa

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa